MENU
klinika

Nga The Guardian

47 vjet në BE, Britania bëhet gati për “divorcin”…

27.01.2020 - 21:58

Kur të vijë mesnata në Bruksel të premten, 47 vjetët e Britanisë në klubin evropian të kombeve do të marrin fund.

Në fillim asgjë nuk do të ndryshojë, pasi Mbretëria e Bashkuar hyn në një periudhë 11-mujore të tranzicionit që ruan status quo-në. Por Mbretëria e Bashkuar nuk do të jetë më pjesë e organeve vendimmarrëse të BE, dhe pasojat do të jenë të menjëhershme.

Të premten në mbrëmje, flamujt do të hiqen, Mbretëria e Bashkuar do të jetë ngjyrë bezhë në hartat e BE-së, ngjyra neutrale e një vendi të huaj.

Të gjithë e dinin që kjo ditë po vinte. “Do të jetë shumë e trishtë,” tha Margrethe Vestager, komisionerja e konkurrencës në Evropë.

“Unë mendoj se do të rikthejë ndjesinë e ditës së referendumit.”

Në atë mëngjes të mesnatës gri në Bruksel, disa zyrtarë të BE-së, britanikë dhe jo-britanikë, gjithashtu u mbyllën në zyrat e tyre, thanë disa burime të BE-së. Pastaj Brexit u bë një pjesë normale e jetës burokratike.

Në fund të javës, tre presidentë të BE-së: Ursula von der Leyen, kreu i komisionit Evropian, Charles Michel, kryetari i samiteve të liderit të BE-së, dhe David Sassoli, presidenti i parlamentit Evropian, priten të bëjnë një deklaratë të përbashkët.

Në prag të ditës së Brexit, të tre udhëheqësit do të mblidhen në Francën veriore në shtëpinë e Jean Monnet, shtetari francez, vizioni i të cilit për paqen përmes integrimit politik ndihmoi në krijimin e Komunitetit Evropian të Qymyrit dhe Steelelikut , pararendësi i BE-së moderne. As koha, dhe as vendi nuk duken të rastësishme.

Asnjë vend i tërë nuk është larguar nga BE-ja më parë, kështu që nuk ka asnjë protokoll sesi funksionon. Nuk do të ketë “asnjë ceremoni të madhe ” tha një burim.

Kur diplomatët britanikë vijnë të punojnë të hënën 3 shkurt, ata nuk do të jenë më në gjendje të hyjnë në ndërtesat e BE-së.

Dhomat britanike në këshillin e ministrave, ku diplomatët me sukses kanë strategji të zvogëlojnë buxhetin e BE, do të lihen bosh.

Për disa diplomatë të BE-së, dita e Brexit sjell lehtësim.

Dikush i krahasoi vitet e fundit të anëtarësimit me një çift të divorcuar që jetonte në të njëjtën shtëpi, duke fjetur në dhoma gjumi të veçanta.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Guardian/ konica.al