Ushqimi i produkteve të skaduara mund të jetë i rrezikshëm, por ka disa ushqime për të cilat nuk do të keni pse të shqetësoheni pasi ato janë të sigurta për tu ngrënë pas shumë, shumë vitesh.
Ne kemi përgatitur një listë të 6 produkteve ushqimore që mund të zgjasin pothuajse përgjithmonë dhe kurrë nuk prishen.
- Oriz
Temperatura më e mirë për të ruajtur orizin është në 4.5 ° C ose më poshtë. Është më mirë të ruani orizin në enë plastike ose kavanoza qelqi. Siç tregon një studim, në këto kushte, orizi mund të ruhet deri në 30 vjet dhe nuk do ta humbasë aromën ose vlerën ushqyese. Vlen të përmendet gjithashtu se studimi përdori 2 lloje të kokrrave të orizit – parboiled dhe të lëmuar.
- Qumësht pluhur
Qumështi pluhur që përpunohet sipas të gjitha standardeve të duhura shëndetësore mund të ruhet për një kohë të gjatë pa e humbur vlerën e tij ushqyese – po aq kohë sa ruhet në një enë hermetike.
- Salcë soje
Salca e sojës mund të ruhet në mënyrë të sigurtë për të paktën 3 vjet edhe nëse shishja është hapur. Jeta e ruajtjes së salcës së sojës në një enë hermetike mund të jetë shumë më e gjatë, por kjo varet nga kushte si lloji i salcës së sojës që është, mënyra e përpunimit të saj, cilësia e saj dhe temperatura e ruajtjes.
Për shembull, salcë soje me cilësi të lartë mund të bëhet vetëm përmes fermentimit natyral, një proces që zakonisht zgjat diku nga disa muaj deri në dy vjet. Vetëm ky lloj salcë soje mund të zgjasë më shumë se tre vjet. Kjo është arsyeja pse ju duhet të keni kujdes nga markat e caktuara që shtojnë kimikate për të shpejtuar procesin e fermentimit.
- Fasule të thata
Studiuesit nga Universiteti Brigham Young kanë zbuluar se pas 30 vjet ruajtjesh, fasulet e thata kishin ndryshuar pamjen e tyre vizuale, por të gjitha mostrat mbetën të pranueshme për t’u përdorur në situata emergjente. Ata arritën në përfundimin se fasulet e thata, si dhe fasulet e tjera, mund të zgjasin së paku 30 vjet.
- Kripë
Kripa në të vërtetë është një mineral, jo një produkt, për këtë është e pamundur që ajo të prishet. Sigurisht, minerali mund të thithë shpejt ujin, duke u shndërruar në një shkëmb të madh me kalimin e kohës. Por në fund të fundit, kripa mbetet gjithmonë ashtu, kripa.
Sidoqoftë, mbani mend që kripa e jodizuar zgjat vetëm rreth një vit. Gjatë kësaj periudhe kohore, jodi zakonisht avullon dhe kripa humbet cilësinë e saj të dobishme, megjithëse akoma mund ta përdorni si kripë të zakonshme tryeze.
- Pije të forta alkoolike
Pijet alkoolike si vodka, uiski, rum dhe konjak nuk kanë një afat skadimi, por është e rëndësishme t’i ruani ato në një vend të freskët të errët në shishe të mbyllura siç duhet.