MENU
klinika

Ja si ta dalloni

A është një urgjencë mjekësore, apo jo?

27.01.2020 - 17:22

Kur fëmija është i sëmurë ose është i lënduar, mund të jetë e vështirë të tregoni nëse një departament i kujdesit urgjent është zgjidhja më e mirë.

Në marrjen e këtij vendimi, është e rëndësishme të qëndroni të qetë dhe të njihni ndryshimin midis urgjencës mjekësore dhe një situate mjekësore kur një lloj tjetër i kujdesit mund të jetë më i përshtatshëm.

Situatat mjekësore jo-emergjente:

Si hap i parë në situata jo-emergjente, Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) rekomandon një telefonatë  me  pediatrin  – “mjekësia në shtëpi ” për të diskutuar nevojat e tij . Pediatërit  janë shumë të mësuar të bëjnë thirrje telefonike në çdo kohë dhe shpesh mund të merren me probleme me anë të telefonit.

Situatat që garantojnë kujdes për sëmundjen ose dëmtimin, por jo kujdesin urgjent:

 • Djegie të vogla
 • Dhimbje në vesh ose infeksion në vesh
 • Sy rozë
 • Infeksion i mundshëm i traktit urinar (UTI)
 • Dhimbje të fytit dhe dhimbje të mundshme të fytit
 • Skuqje dhe infeksione të buta të lëkurës
 • Sëmundjet gastrointestinale, të tilla si të vjella dhe diarre me dehidrim të butë
 • Plagë të thjeshta
 • Objekte të huaj në vesh dhe hundë , të ftohtë dhe kollë
 • Alergji

Si hap i parë në situata jo-emergjente, Akademia Amerikane e Pediatrisë rekomandon thirrjen e zyrës së pediatrit  për të diskutuar nevojat e fëmijës.

Nëse besoni se një dëmtim ose sëmundje po kërcënon jetën e fëmijës ose mund të shkaktojë dëm të përhershëm, shkoni në dhomën e urgjencës ose telefononi një ambulancë. Nëse fëmija është i sëmurë rëndë ose plagosur, është më e sigurt që të transportohet në departamentin e urgjencës me ambulancë.

Situatat e urgjencës mjekësore:

Një vizitë në dhomën e urgjencës është vendi më i mirë për trajtimin e lëndimeve të rënda ose sëmundjeve të rrezikshme për jetën. Si rregull, nëse fëmija  mund të ecë, të flasë, të bashkëveprojë dhe të luajë, shanset janë  që gjendja nuk është emergjente.

Situatat që kërkojnë kujdes mjekësor urgjent:

Rrjedhje të mëdha / plagë me gjakderdhje që nuk do të ndalen

Ethet  më të larta se 39 gradë celcius.

Kriza që zgjat më shumë se 2 minuta në një fëmijë. Gjatë historisë paraprake të një krize . Ndonjë prej kushteve të mëposhtme pas një dëmtimi në kokë: ulje në nivelin e gatishmërisë, konfuzion, dhimbje koke, të vjella, nervozizëm, vështirësi në ecje

URGJENCA MJEKËSORE:

 • Dhimbje të forta barku
 • Djegie të rënda
 • Objekti i gëlltitur me vështirësi në frymëmarrje ose gëlltitje
 • Fraktura të rënda të kockave
 • Vështirësi në frymëmarrje ose nuanca kaltëroshe në buzë, lëkurë, majë të gishtave ose të thonjve
 •  Të vjellat ose kollitja e gjakut
 • Ngurtësi e ashpër e qafës ose skuqje së bashku me një ethe
 • Helmime
 • Dhimbje në sy
 • Çdo  kafshim apo goditje helmuese me përhapje të skuqjes lokale dhe ënjtje, ose dëshmi të sëmundjes së përgjithshme
 • Çështje  e re apo përkeqësim i shëndetit psikiatrik ose të sjelljes
 • Përkeqësimi i shumicës së sëmundjeve kronike si diabeti, astma, etj.

Nëse fëmija po përjeton një urgjencë të vërtetë mjekësore, shkoni në urgjencë spitalore .

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Cili është rreziku? Çfarë mendojnë mjekët?

A mund të ndihmojë akoma aspirina disa njerëz?

Historia e pazakontë e Endrit

“Tumori i trurit”- më thanë mjekët!

Prioritetet e Ministrisë së Shëndetësisë

“Shëndetësia falas?”/ Ja çfarë pritet në 2020!