MENU
klinika

Studimi i ri flet hapur

A janë antibiotikët një shkak për obezitetin në fëmijëri?

25.01.2020 - 11:23

Fëmijët që marrin receta të shumta antibiotike në fillim të jetës mund të jenë të prekshëm nga mbipesha, sugjerojnë dy studime të reja.

Në një studim, mjekët  zbuluan se 4-vjeçarët që do të merrnin më shumë se nëntë receta antibiotike në jetën e tyre kishin dy herë më shumë të ngjarë të ishin obezë sesa moshatarët e tyre pa ekspozim ndaj antibiotikëve.

Studimi i dytë gjeti një model të ngjashëm. Sidoqoftë, lidhja antibiotikë-mbipeshë u zhduk kur studiuesit krahasuan vëllezërit dhe motrat me njëri-tjetrin – duke sugjeruar që disa faktorë të tjerë brenda familjeve mund të shpjegojnë gjetjen përkundrazi.

Tani për tani, thanë ekspertët, është e paqartë nëse përdorimi i antibiotikëve ndikon drejtpërdrejt në peshën e fëmijëve.

Por studimet nënvizojnë nevojën e krijuar prej kohësh për përdorim më të gjykueshëm të antibiotikëve.

“Ka sëmundje në fëmijërinë e hershme për të cilat duhet të jepen antibiotikë,” tha Dr. Cameron Grant, studiues i lartë në një nga studimet. “Sidoqoftë, ekzistojnë një numër për të cilin antibiotikët nuk tregohen, por ndonjëherë përshkruhen.”

I ftohti i zakonshëm është një shembull. Ftohjet shkaktohen nga viruset, dhe antibiotikët – të cilët vrasin bakteret – janë të padobishme kundër tyre.

Por, pse do të ndikonin antibiotikët në peshën e fëmijëve të vegjël?

Nocioni nuk është i mbaruar, sipas Meghan Azad, një profesor ndihmës në Universitetin e Manitoba, në Kanada.

Ajo shkroi një editorial që shoqëronte studimet e botuara në internet 22 janar në JAMA Netëork Open.

Në të, Azad tregoi për atë që dihet nga bota e kafshëve. Fermerët kanë përdorur prej kohësh antibiotikë për të bagëtitë e majme, dhe hulumtimet laboratorike kanë sugjeruar një arsye për efektin: ndryshimet në mikrobiomën e zorrëve.

Mikrobiomi i referohet triliona baktereve dhe mikrobeve të tjera që banojnë në trup dhe e ndihmojnë atë të funksionojë pa probleme. Mikrobet e zorrëve janë të përfshira në ruajtjen dhe djegien e kalorive nga ushqimi – dhe, në teori, ndryshimet në atë mikrobiomë mund të kontribuojnë në shtimin e peshës së tepërt.

Studimet e fundit, tha Azad, i japin mbështetje idesë se zhvillimi i hershëm i mikrobiomës së zorrëve mund të ndikojë në rrezikun e mbipeshes.

Për studimin e tyre, ekipi i Grantit ndoqi mbi 5,100 fëmijë të Zelandës së Re gjatë 4.5 viteve të para të jetës. Deri në atë moshë, gati të gjithë – 95% – ju ishin përshkruar antibiotik në një moment dhe 9% ishin mbipeshë.

Në përgjithësi, fëmijët që do të merrnin katër ose më shumë receta me antibiotikë priren të peshojnë më shumë sesa ata me më pak receta. Dhe fëmijët me të paktën 10 receta kishin 2.4 herë më shumë të ngjarë të ishin obez, përkundër fëmijëve pa recetë.

Kjo nuk vërteton se fajtor ishin antibiotikët. Mund të ketë shpjegime të tjera për lidhjen, tha Grant, një profesor i pediatrisë në Universitetin e Auckland.

Studiuesit llogaritën sa më shumë nga ato alternativa të jetë e mundur, tha ai. Ata faktorizuan në dietën e fëmijëve, zakonet e gjumit dhe TV, si dhe peshën dhe nivelin e arsimit të nënave, për shembull.

Dhe përdorimi më i madh i antibiotikëve ishte akoma i lidhur me rritjen e peshës, zbuluan hetuesit.

Në studimin e dytë, të udhëhequr nga doktor Karen Leong nga Universiteti i Auckland, studiuesit panë të dhëna për afro 133,000 nëna dhe fëmijët e tyre të vegjël. Përsëri, sa më shumë fëmijë që përdorin antibiotikë në fillim të jetës, aq më i madh është rreziku i mbipeshes. Sidoqoftë, kjo lidhje nuk u pa kur studiuesit krahasuan motrat dhe vëllezërit.

Grant theksoi një mënyrë për të zgjidhur potencialisht çështjen: Caktimi i rastësishëm i grave shtatzëna dhe, më vonë, fëmijët e tyre në një nga dy grupet e studimit – një që merr kujdes mjekësor standard, dhe një në një program për të zvogëluar përdorimin e panevojshëm të antibiotikëve. Nëse fëmijët në grupin e fundit kishin më pak të ngjarë të ishin mbipeshë me kalimin e kohës, kjo do të sugjeronte që antibiotikët të luanin ndonjë rol.

Azad u pajtua që një studim i tillë do të ishte i dobishëm.

stoku i ilaceve-konica.al

Ajo gjithashtu i vendosi gjetjet në një kontekst më të gjerë: Obeziteti është i ndërlikuar, me shumë faktorë që ndikojnë në rrezikun e një fëmije. “Nuk ka asnjë shkak të vetëm,” tha Azad.

Dhe askush nuk po përpiqet t’i mbaj prindërit larg antibiotikëve. Ato ndonjëherë janë të nevojshme, dhe madje edhe shpëtimi, tha Azad.

“Por ato shpesh përdoren në mënyrë të panevojshme,” shtoi ajo, “dhe ky është problemi”.