MENU
klinika

Ja çfarë zbuloi studimi i ri

A ka ndonjë lidhje midis pluhurit të pudrës dhe kancerit ovarian?

09.01.2020 - 17:26

Ka pasur një debat të gjatë dhe një mori gjykimesh nëse pudra e bardhë (talc) për fëmijë ka ndonjë rol në zhvillimin e disa kancereve.

Një studim i madh i ri nuk ka të ngjarë të zgjidhë polemikën.

Hulumtimi i fundit përfshiu më shumë se 250,000 gra dhe nuk arriti të gjejë një lidhje statistikisht të rëndësishme midis pluhurave me bazë pudër dhe kancerit të vezores. Por autori i studimit Katie O’Brien, një epidemiolog në Institutin Kombëtar të Shëndetit të Mjedisit në Sh.B.A, tha që gjetjet nuk janë “përfundimtare”. “Ne gjetëm një rrezik të vogël, por jo-statistikisht të rëndësishëm. Ne nuk mund të krijojmë kauzalitet. Nëse ekziston një lidhje e vërtetë [midis përdorimit të pluhurit të pudrës dhe kancerit të vezores], rritja ka të ngjarë të jetë shumë e vogël,” shpjegoi ajo.

Pudra është një mineral që ndonjëherë gjendet natyrshëm në zona që përmbajnë gjithashtu asbest. Asbesti është një substancë e njohur që shkakton kancer. Por prodhuesit amerikanë të produkteve kozmetikë të pudrës ranë dakord të ndalojnë azbestin në 1976, sipas studimit. Që nga ajo kohë, Agjensia Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin ka thënë se ekzistojnë vetëm prova “të mundshme” që përdorimi gjenital i pluhurit të trupit me bazë pudër mund të jetë i lidhur me kancerin. Përdorimi i pluhurit të pudrës ka qenë i lidhur me lloje të tjera të kancerit, siç është mesothelioma. Mesothelioma prek indin që drejton mushkëritë dhe organet e tjera.

Si mund të shkaktojë pluhuri i pudrës  kancer ovarian?

Autorët e studimit sqaruan se kur gratë përdorin pluhurat me bazë pudër në zonën e tyre gjenitale, pluhuri mund të hyjë në trup dhe të irritojë indet në tubat fallopiane ose në vezoret. Ky acarim më pas mund të shkaktojë inflamacion dhe të fillojë një kaskadë përgjigjesh në trup që mund të kontribuojë në zhvillimin e kancerit.

Por nuk është e lehtë të vërtetosh që pluhurat e pudrave  mund të çojnë në kancer me çdo siguri. Një arsye pse është se kanceri i vezores është një kancer jo i zakonshëm. Në këtë grup të madh me më shumë se një çerek milion gra, kanceret e vezoreve u gjetën në më pak se 2,200 gra – kjo është më pak se 1%. Plus, vetëm 38% e grave thanë se përdorën pluhur në zonën gjenitale. Prej tyre, vetëm 10% raportuan përdorim afatgjatë, dhe 22% raportuan përdorim të shpeshtë. Studimet e kaluara që kanë gjetur një lidhje ishin studime “kontrolli rasti”. Dr Dana Gossett, autor i një redaksie që shoqëron studimin, shpjegoi se këto lloj studimesh krahasuan njerëzit që kanë një sëmundje me njerëz që nuke kanë.

“Nëse i keni dhënë dikujt një diagnozë shkatërruese, ata ka shumë më shumë të ngjarë të raportojnë duke përdorur të gjitha llojet e gjërave. Kjo për faktin se ata po kërkojnë arsye pse ata kanë gjendjen që ata kanë. Është quajtur paragjykim i kujtimit”, shpjegoi Gossett, duke shtuar se është një shqetësim i njohur me atë lloj studimi. Ky hulumtim i fundit, botuar në 7 janar në Journal of the American Medical Association, kombinoi katër studime të ndryshme perspektive. Këto janë studime që ndjekin njerëzit me kalimin e kohës, duke mbledhur informacion ashtu si shkojnë. “Ky është studimi më i mirë i kësaj teme të bërë deri më sot,” tha Gossett. “Ata nuk gjetën asnjë lidhje të qartë të kancerit të vezoreve me përdorimin e pluhurit në organ gjenital”. “

Ajo shtoi se ky studim mund të japë disa siguri për gratë që përdorën rregullisht pluhur në të kaluarën. “Ky studim është mjaft i madh dhe është hartuar aq mirë sa nëse ekziston një rrezik thelbësor, ne do ta shohim atë,” tha Gossett.

“Një studim tjetër ka zbuluar se nuk ka asnjë lidhje statistikisht të rëndësishme midis përdorimit të pudrës për higjenën femërore dhe kancerin e vezores. Ky studim nxori nga të dhënat e mbledhura tashmë në dhjetëra mijëra gra të ndjekura gjatë shumë viteve dhe arrin një përfundim që është në përputhje me më shumë se 40 vjet të kërkimit të pavarur dhe provave klinike që mbështesin sigurinë e pudrës “. Autori i studimit O’Brien tha se hulumtimi i ri “nuk jep prova të forta në një mënyrë ose në tjetrën” kur bëhet fjalë për lidhjen midis kancerit të vezores dhe përdorimit të pluhurit të pudrës në zonën gjenitale.

Ajo gjithashtu vuri në dukje se ky studim shikonte vetëm kancerin e vezores, kështu që nuk mund të adresojë ndonjë lidhje të mundshme midis pudrës  dhe çdo lloji tjetër të kancerit.