MENU
klinika

Tashmë gjendet një zgjidhje

Acidi folic për parandalimin e defekteve të tubit nervor

10.01.2020 - 18:35

Defektet e tubit nervor janë defekte të rënda të lindura së trurit dhe shpinës.

Qendra e Kontrollit të Sëmundjeve u bën thirrje të gjitha grave në moshë riprodhuese që të marrin 400 mikrogramë (mcg) acid folik çdo ditë, përveç konsumimit të ushqimit me folate nga një dietë e larmishme, për të ndihmuar në parandalimin e defekteve të tubit nervor (NTD).

NTD ndodhin kur tubi nervor nuk mbyllet siç duhet. Tubi nervor formon trurin e hershëm dhe shpinën. Këto lloje të defekteve të lindjes zhvillohen shumë herët gjatë shtatëzanisë, shpesh përpara se një grua të dijë se është shtatzënë. Dy NTD-të më të zakonshme janë spina bifida (një defekt i palcës kurrizore) dhe anencefalia (një defekt i trurit). Gratë që kanë pasur një shtatëzani tashmë të prekur nga një defekt i tubit nervor duhet të konsumojnë 400 mikrogramë acid folik çdo ditë.

Nëse tashmë keni pasur një shtatëzani të prekur nga NTD,  rekomandohet të konsumoni 400 mcg acid folik çdo ditë, edhe nëse nuk po planifikoni të mbeteni shtatzënë. Kur planifikoni të mbeteni shtatzënë, rekomandohet të konsumoni 4,000 mcg acid folik çdo ditë duke filluar 1 muaj para se të mbeteni shtatzënë dhe gjatë 3 muajve të parë të shtatzënisë. Ky rekomandim për të marrë një dozë më të lartë të acidit folik bazohet në të dhënat nga lloji më rigoroz i studimit shkencor që përfshin gratë me një shtatëzani të mëparshme të prekur nga NTD.

Dozat më të ulëta se 4,000 mcg acid folik nuk janë studiuar në gratë që kanë pasur një shtatzëni të mëparshme të prekur nga NTD.

Kur planifikoni të mbeteni shtatzënë, këshillohuni me mjekun për barnat që mund të konsumoni.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Respektoni këto 6 pika

Si të mbrojmë trurin nga dëmtimet?

Simptomat dhe shkaqet

Urthi dhe dhimbja në gjoks!