MENU
klinika

Ja çfarë pret Boris Johnson

As këtë vit s’do të ketë marrëveshje Britani-BE?

14.01.2020 - 17:51

Boris Johnson ka pranuar se ekziston një shans i vogël që Britania nuk do të përfundojë një marrëveshje tregtare me BE përpara afatit të tij të vetë-caktuar në dhjetor 2020.

Johnson tha gjatë fushatës zgjedhore në dhjetor se shansi për të mos arritur ndonjë marrëveshje ishin “absolutisht zero”, por në intervistën e tij të parë të madhe mediatike të vitit ai u duk se pranonte për herë të parë se kishte disa dyshime.

Komentet e tij ka të ngjarë të shkaktojnë shqetësim në komunitetin e biznesit, i cili ka frikë se nëse nuk ka marrëveshje, atëherë Britania do të fillonte tregtinë me BE-në në janar 2021, me tarifat, dokumentet dhe vonesat në porte.

Johnson e përsëriti atë çështje javën e kaluar në një takim me Ursula von der Leyen, presidenti i Komisionit Evropian.

Në intervistën e tij, kryeministri tha se ishte “shumë, shumë, shumë e mundshme” që një marrëveshje do të bëhej, por pranoi që “gjithmonë duhet të buxhetosh për një dështim të plotë të sensit të përbashkët”.

Von der Leyen ka paralajmëruar se perspektiva për të përfunduar një marrëveshje gjithëpërfshirëse me Britaninë në vetëm 11 muaj pasi Brexit në 31 janar ishte shumë e pamundur dhe që të dy palët duhet të konsiderojnë nevojën për një periudhë më të gjatë tranzicioni.

Në mungesë të ndonjë zgjatje, ajo i tha Johnson se BE do të “përparësonte”, duke sugjeruar që Brukseli mund të propozojë një marrëveshje tregtare, që mbulon tarifat dhe kuotat e mallrave dhe ndërtimin e asaj në të ardhmen.

Ndërkohë, Johnson tha që qeveria do të konsiderojë lehtësimin e një fushate për mbledhjen e fondeve publike për të paguar Big Ben.

Përkthyer dhe përshtatur nga Financial Times/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ministrat britanikë paralajmërojnë

“Brexit mund të shtyhet”