MENU
klinika

Ka filluar numërimi mbrapsht

Big Oil hyri në dekadën “ose vepro, ose vdis”

21.01.2020 - 15:33

Kur Repsol, një kompani spanjolle e naftës, tha në dhjetor se do të zvogëlojë gjurmën e karbonit neto të gjithçkaje që prodhon në zero brenda 30 viteve, ajo shënoi pengun më të fuqishëm deri më tani nga një firmë e madhe nafte për të hedhur poshtë disa prej gjërave të një e kaluar e fosile në favor të një të ardhme me erë dhe me diell.

Shumë do të tallen. Kompanitë e naftës, në fund të fundit, vlerësohen gjerësisht si ‘zuzarë’ të krizës klimatike. Repsol është një prodhues relativisht i mprehtë; zotimi i tij thjesht mund të jetë një fat i keq për investitorët e interesuar për “qëndrueshmërinë”.

Megjithatë meriton një vështrim në anën tjetër të medaljes.Pa bilancet e industrisë së naftës dhe aftësitë e menaxhimit të projektit, është e vështirë të imagjinohet se bota po ndërtojë ndonjë gjë të tillë si ferma të mjaftueshme me erë, parqe diellore dhe forma të tjera të energjisë së pastër për të ndaluar ngrohjen katastrofike globale.

Pyetja nuk është më “Nëse Big Oil, ( një emër është një emër që përdoret për të përshkruar gjashtë ose shtatë kompanitë më të mëdha në botë të naftës dhe gazit të tregtuara publikisht, i njohur gjithashtu si superiorët) ka një rol të madh për të shmangur krizën e klimës, pyetja është “Kur Big Oil do të bëjë diçka?”.

Pyetni drejtuesit e naftës në lidhje me kohën. Ata përballen me një dilemë. Megjithëse bota ka nevojë për ta që të hedhin peshën e tyre pas energjisë së pastër, bizneset e tyre të naftës dhe gazit kanë prodhuar tradicionalisht kthime më të larta. Megjithatë, parashikimi i kthimit është kompleks dhe bëhet më shumë.Si dhe rreziku i projektit, ai përfshin vlerësimin e qëndrimit të investitorëve, qeverive dhe konsumatorëve ndaj paqartësive klimatike.

Për cinizmin, të gjitha ‘zhurmat miqësore’ ndaj klimës janë pak në praktikë, pasi pak njerëz janë të gatshëm të bëjnë sakrifica për prerjen e karbonit që do të detyronin firmat e naftës. Por zhurmat ndonjëherë përcillen me veprim. Nëse do të jenë këtë herë, vitet 2020 mund të bëhen ose vdesin për industrinë e naftës.

Në energji, shumë mund të ndodhin në dhjetë vjet. Viti 2010 pa tregjet e naftës të shndërruara nga shistrat amerikane. Në Evropë, energjia e rinovueshme nxiti diçka thuajse aq shqetësuese për një lloj tjetër të ndërmarrjeve energjetike, shërbimet. Përballë një kërcënimi ekzistencial nga era dhe dielli, prodhuesit e energjisë me lëndë djegëse fosile siç janë Gjermania në e.s. Firmat e Evropës Jugore si Iberdrola e Spanjës dhe Enel të Italisë morën energji të rinovueshme në të gjithë botën.Vitin e kaluar, aksionarët e përgjithshëm të kthimit nga shërbimet e rinovuara evropiane e lanë industrinë e naftës dhe gazit në pluhur.

Big Oil duket si shërbimet evropiane të një dekade më parë: potencialisht për një tronditje sizmike dhe në mohim. Disa gjigantë, si ExxonMobil dhe Chevron në Amerikë, vazhdojnë të bastojnë më së shumti me naftë, duke besuar se kërkesa për benzinë ​​do të mbetet e fortë për të ardhmen e parashikueshme.

Të tjerë, në mesin e të cilëve supermajorët e Evropës, Royal Dutch Shell, Totali dhe bp, gjithnjë e më shumë favorizojnë gazin natyror dhe shohin gjenerimin e energjisë me karbon të ulët (megjithëse jo domosdoshmërisht me zero karboni) si një mënyrë për të mbështetur modelin e tyre të biznesit si më shumë makina dhe gjëra të tjera fillojnë të funksionojnë me energji elektrike.

Disa shqetësime në energjinë e rinovueshme, veçanërisht në Evropë. Por, për një shpenzim kapitali prej 80 miliardë dollarë ose më shumë, nga shtatë firmat më të mëdha të listuara të energjisë në Evropë vitin e kaluar, vetëm 7.4% – pa marrë parasysh $ 1bn secila mesatarisht, shkuan në energji të pastër.

Në mënyrë që të përmbushni qëllimet e marrëveshjes së Parisit për të mbajtur ngrohjen globale nën 2 ° C, raporti i energjisë së ndotur ndaj llojit të pastër do të duhet të kthehet përmbys. Më 14 janar, një bankë llogariti se shpenzimet kapitale për energjinë e rinovueshme, rrjetet energjetike dhe bateritë do të duhet të rriten globalisht në $ 1.2trn në vit mesatarisht nga tani deri në vitin 2050, më shumë se dyfishi i 500 miliardë dollarëve të shpenzuar çdo vit në naftë dhe gaz .

Për të ndihmuar në financimin e tij, llogarit që ndërmarrjet e naftës dhe gazit do të duhet të devijojnë $ 10trn e investimeve larg karburanteve fosile për të njëjtën periudhë.
Kjo tingëllon e paimagjinueshme. Tani për tani, drejtuesit e naftës nuk shfaqin oreks për një ndryshim kaq radikal të drejtimit.

Nëse ndonjë gjë tjetër, ata po punojnë më shumë pasuritë e tyre të naftës dhe gazit, për të zvogëluar fitimet dhe t’ua dorëzuar atyre aksionarëve, ndërsa ata ende mund. Ata thonë se nafta gjeneron kthime dyshifrore në kapitalin e punësuar. Energji e pastër, thjesht shifra e vetme.

Ata mund të jenë duke e tepruar çështjen. Së pari, siç thekson Grupi i Konsulencës në Boston, asnjë industri e madhe nuk funksionoi më keq për aksionarët në gjysmën e dytë të vitit 2010 sesa nafta dhe gazi. Së dyti, Instituti i Oksfordit për Studime të Energjisë (oies), një grup i ekspertëve, thotë se investitorët e shqetësuar ndaj klimës tashmë po rritin koston e kapitalit të kompanive të naftës për projekte afatgjata, duke rikthyer kthimet.

Së treti, me bilancet e tyre të mëdha dhe aftësitë në ndërtimin dhe menaxhimin e përpjekjeve komplekse gjatë dekadave, ata mund të shkallëzojnë në mënyrë dramatike erën në det të hapur dhe biznese të ngjashme, duke forcuar përfitimin.

Për më tepër, Big Oil ka mënyra për të bërë baste të tjera me rrezik të lartë, me shpërblim të lartë për energjinë e pastër. Njëra është përmes kapitalit të sipërmarrjes. Oies llogarit se nga 200 investime të fundit nga majat e naftës, 70 kanë qenë në ndërmarrje me energji të pastër, siç janë rrjetet e karikimit të automjeteve elektrike. Ata përgjithësisht kanë qenë të vegjël tani.

Por raportohet se planifikohet të ndërtohen pesë “unicorns” prej $ 1bn plus gjatë pesë viteve të ardhshme me qëllim të sigurimit të më shumë energjisë me emetime më të ulëta. Një mënyrë tjetër është të mbështesni hulumtimin dhe zhvillimin në teknologji potencialisht ndërprerëse, të tilla si energjia e erës në lartësi të lartë, efikasiteti gjenerues i së cilës premton fitime po aq të larta.

BlackRock dhe ‘sendet e zeza’

Edhe ndërsa diplomatët diversifikohen, furnizimi me naftë dhe gaz do të jetë baza e biznesit të tyre për dekada. Larry Fink, shefi i BlackRock, menaxheri më i madh i pasurive në botë, e pranoi këtë në një letër drejtuesve kryesorë globalë më 14 janar, madje ndërsa parashikoi që ndryshimi i klimës do të shkaktonte një zhvendosje të konsiderueshme të kapitalit drejt investimeve të qëndrueshme.

Megjithatë, justifikimet për prevarikimin po bëhen më të holla. Siç e thotë Peter Parry of Bain, një konsulencë, është bërë “diçka e mitit” që nafta është një industri me kthim të lartë. Ndërsa angazhimet kombëtare për klimën rriten më të rrepta, qeveritë mund të shkojnë në rrugën e luftës.

Mund të jetë e nevojshme që qeveritë të “ndalojnë” $ 10trn e investimeve të naftës dhe gazit për të arritur emetimet neto neto deri në vitin 2050. Vetëm Repsol nuk e ndjen se në cilën mënyrë fryn era. Nuk ka nevojë të jetë një erë e sëmurë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deri atëherë, firmat do të duhet të ...

A do të mundet biznesi të “ecë” më lehtë në planet?