MENU
klinika

Brexit

Ç’do të ndodhë me Britaninë pas 31 janarit?

17.01.2020 - 17:32

Dita e Brexit po afron me shpejtësi, me Mbretërinë e Bashkuar në rrugën e duhur për të lënë zyrtarisht Bashkimin Evropian (BE) pas vetëm disa javësh.

Por si arritëm në këtë fazë dhe çfarë parashikohet në marrëveshjen e Brexit?

Këtu është gjithçka që ju duhet të dini në lidhje me largimin e Mbretërisë së Bashkuar, përfshirë atë që do të thotë marrëveshja për qytetarët në Mbretërinë e Bashkuar dhe ndryshimet në udhëtime, investime dhe kursime që mund të presim të shohim pas Brexit-it.

Çfarë është Brexit?

Brexit si fjalë, u krijua pas referendumit për anëtarësimin në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2016. Referendumi, i mbajtur të enjten 23 qershor 2016, ishte për të vendosur nëse Britania e Madhe duhet të largohej apo të mbetej në BE. 51.9 përqind votuan që të largoheshin.

Cila datë është caktuar pë largimin Britania e Madhe për shkak të largimit nga BE?

Mbretëria e Bashkuar do të largohej nga BE në 29 mars 2019, por marrëveshja fillestare e tërheqjes u refuzua disa herë nga deputetët.

BE dha një zgjatje deri më 12 prill 2019, përpara se të miratonte një zgjatje gjashtëmujore deri më 31 tetor 2019.

Pasi dështoi të miratojë një marrëveshje të rishikuar të Brexit-it, kryeministri Boris Johnson kërkoi një zgjatje tjetër. Udhëheqësit e BE ranë dakord për këtë dhe caktuan një datë të re, më 31 janar 2020.

Çfarë parashikohet në marrëveshjen e Brexit?

Marrëveshja e kryeministrit Brexit, e cila aktualisht po shqyrtohet në Shtëpinë e Lordëve, përmban një sërë çështjesh, duke përfshirë udhëtimin, paratë, kujdesin shëndetësor, të drejtat e qytetarëve, bujqësinë dhe tregtinë.

Më e rëndësishmja, marrëveshja deklaron se Mbretëria e Bashkuar do të largohet nga bashkimi doganor i BE-së dhe do të ketë lirinë për të zhvilluar marrëveshje të reja tregtare me vendet e tjera të botës.

Për dallim nga ish-kryeministrja Theresa May, Johnson ka një marrëveshje të re për Irlandën Veriore që do të fillojë kur periudha e tranzicionit të përfundojë në dhjetor 2020.

Si ndikon Brexit tek kursimet, pensionet dhe investimet e britanikëve?

Kursimet e britanikëve nuk pritet të ndryshojnë fillimisht pas Brexit, pasi periudha e tranzicionit do të mbrojë të gjitha marrëveshjet e tregtimit bankar dhe marrëveshjet e blera nga firmat financiare të BE-së.

Kursimtarët madje mund të përfitojnë nga rritja e normave të interesit dhe një rritje potenciale afatshkurtër në shkurt, kur pritet të bëhet Buxheti Konservator.

Me afrimin e ditës së Brexitit, investitorët gjithashtu mund të marrin në konsideratë dhe të përfitojnë nga aksionet, që mund të përfitojnë nga një ekonomi e fortë.

Ndryshimet në monedhë mund të ndikojnë në fuqinë blerëse, të atyre që jetojnë jashtë.

Si mund të ndikojë në vlerën e paundit dhe ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar?

Ekspertët shprehen se vlera e paundit do të mbetet e njëjtë pas Brexit.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Telegraph/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ministrat britanikë paralajmërojnë

“Brexit mund të shtyhet”

Kadare dhe intelektualët paralajmërojnë

“Evropa do të zhduket nën dallgët e populizmit”