MENU
klinika

Ja ku të drejtoheni

Çfarë duhet të bëni nëse keni ndrydhur këmbën?

11.01.2020 - 12:22

Pak prej nesh kanë kaluar jetën pa ndrydhur njëherë një kyçin e këmbës.

Ndrydhjet janë ndër dëmtimet më të zakonshme muskulore në njerëz të të gjitha moshave, dhe kyçet e këmbëve janë veçanërisht të prekshme për shkak të madhësisë së vogël të nyjës dhe forcave të ushtruara mbi to kur trupi është në lëvizje. Ndërsa të rinjtë zakonisht pësojnë ndrydhje ndërsa vrapojnë ose kërcejnë, për njerëzit e moshuar vetëm nga një frenim i çuditshëm ose duke ecur në një tokë të pabarabartë mund ta bëjnë këtë. Ndërsa plakeni, ekuilibri dhe forca mund të zvogëlohet, veçanërisht nëse keni qenë i palëvizshëm, duke rritur rrezikun për ndrydhje .

Si ndodhin ndrydhjet?

Lëndimi ndodh kur një ose më shumë nga ligamentet – bandat elastike të indeve që mbajnë kockat e këmbës në vend – janë shtrirë ose shqyer. Lloji më i zakonshëm i ndrydhjes së kyçit të këmbës është një dëmtim përmbysës, ose gërryerje anësore e këmbës. Këmba rrokulliset nga brenda, duke dëmtuar ligamentet e jashtme  të këmbës . Më pak të zakonshme janë ndrydhjet që ndikojnë në ligamentet e brendshme të këmbës dhe ndrydhjet që dëmtojnë ligamentet që bashkohen në kockat (tibia dhe fibula) pak lart mbi kyçin e këmbës.

Çfarë  duhet të bëni nëse keni një ndrydhje?

Trajtimi i parë për një ndrydhje të këmbës është regjimi klasik i RICE – pushimi, akulli, kompresimi dhe ngritja. Pushoni kyçin e këmbës sa më shumë që të jetë e mundur për ditën ose dy ditët e para. Akullojeni kyçin e këmbës për periudha 20 – 30-minuta çdo tre ose katër orë derisa ënjtja të fillojë të bjerë . Kompresoni dëmtimin me një mbështjellës elastik, por jo aq fort sa të bllokoni qarkullimin dhe të humbni ndjenjën në gishtërinjë. Ngrini këmbën e dëmtuar në lartësinë e vitheve kur jeni ulur.

Për ndrydhje të rënda, ju mund të keni nevojë të vishni një mbajtëse për mbrojtje dhe stabilitet për disa javë. Në disa raste, ju mund të keni nevojë për paterica, derisa të mund të ecni pa dhimbje. Ilaçet jo-inflamatore anti-inflamatore (NSAIDs) mund të ndihmojnë për të kontrolluar dhimbjen dhe ënjtjen.

trajtime ne kembe

Kur të kërkoni trajtim?

Nuk është gjithmonë e lehtë të dallosh një ndrydhje nga një frakturë. “Ajo që mund të ketë qenë një ndrydhje tek një person i ri mund të jetë një frakturë tek dikush më i vjetër sepse kockat janë më të dobëta”.Nëse keni shumë ënjtje ose mpirje, ose nëse nuk mund ta vendosni këmbën poshtë ose të ecni mbi të, mund të keni një frakturë.

Parandalimi i dëmtimeve të kyçit të këmbës

Këmbët e forta dhe fleksibël janë thelbësore për të shmangur dëmtimin.Bëni ushtrime që janë të lehta për tu bërë . Cdo  aktivitet që ju mban në këmbë- si ecja apo vallëzimi – ka të ngjarë të ndihmojë gjithashtu. Ju gjithashtu mund të duhet të bëni një përpjekje për të përmirësuar ekuilibrin. Dhe, si gjithmonë, veshja e këpucëve mbështetëse do të ndihmojë për të siguruar që ju jeni në gjendje të qëndrueshme.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN