MENU
klinika

Lista e kontrollit

Çfarë duhet të dini rreth koronavirusit?

31.01.2020 - 16:41

Koronavirusi që ka infektuar me shpejtësi gati 6.000 njerëz në Kinë po përhapet në të gjithë globin, me pesë raste të konfirmuara në Shtetet e Bashkuara.

Numri i vdekjeve në Kinë deri më tani ka arritur në 130. Ja çfarë tjetër duhet të dini për koronavirusin e ri, të quajtur 2019-nCoV, i cili ka origjinën në qytetin e Wuhan:

“Ky është një virus i ri që nuk është identifikuar më parë te njerëzit,” tha Debra Cheë, një ish oficer i epidemisë në Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

“I përket një familje të madhe të viruseve të quajtura koronaviruse. Këto viruse mund të shkaktojnë sëmundje të frymëmarrjes siç është ftohja e zakonshme dhe sëmundje më të rënda si sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes (SARS) ose sindroma e frymëmarrjes e Lindjes së Mesme (MERS)”, përtyp. tha.

“Aktualisht, nuk dihen shumë për koronavirusin Wuhan, por CDC dhe Organizata Botërore e Shëndetit po hetojnë në mënyrë  aktive për të mësuar më shumë rreth këtij virusi, mënyrën e përhapjes së tij dhe ashpërsinë e tij të sëmundjes”, shtoi Cheë, një profesor në Rutgers New Jersey Shkollë mjekësore.

A duhet të shqetësohen amerikanët?

“Ndërsa çdo virus i ri është një shqetësim serioz për shëndetin publik, rreziku i menjëhershëm shëndetësor për publikun amerikan vlerësohet i ulët në këtë pikë,” tha Cheë. “Virusi mendohet të ketë një përhapje të kufizuar nga personi në person, dhe CDC dhe OBSH po kryejnë hetime të vazhdueshme për të mësuar më shumë rreth shkallës së kësaj përhapjeje.”

Çfarë dihet se si përhapet virusi?

“Ndërsa shumë gjëra në lidhje me këtë koronavirus të ri janë  ende të panjohur, ai mund të jetë transmetuar te njerëzit nga një burim kafshësh, pasi që shumë prej rasteve të konfirmuara të hershme ishin të lidhura me një treg deti / kafshësh të gjalla në Wuhan, i cili që nga ajo kohë është mbyllur”. “Disa përhapje person-për-person kanë ndodhur nga disa që ishin në kontakt të ngushtë me një pacient të infektuar dhe po hetohen”.

Cilat janë simptomat dhe rreziqet e shëndetit?

“Shenjat e zakonshme, të tilla si ethe, kollë, gulçim dhe vështirësi në frymëmarrje janë si ato që gjenden me sëmundje të tjera të frymëmarrjes,” shpjegoi Cheë. “Në raste më të rënda, infeksioni mund të shkaktojë pneumoni, sindromë të rëndë akute të frymëmarrjes, dështim të veshkave dhe madje edhe vdekje. Sëmundja duket të jetë më e rëndë tek ata që kanë kushte themelore mjekësore, një sistem të dobësuar imunitar, të moshuar dhe shumë të rinj.”

Si trajtohet?

“Ashtu si me shumë viruse, nuk ka trajtim specifik, por shumë nga simptomat mund të trajtohen, dhe kujdesi mbështetës për personat e infektuar mund të jetë shumë efektiv,” tha Cheë. “Meqenëse ky është një virus i ri, nuk ka vaksinë, dhe mund të duhen disa vite për të zhvilluar një vaksinë të re.” Si mund të mbrohen njerëzit, veçanërisht nëse fluturojnë dhe do të jenë në kontakt me njerëz nga e gjithë bota?

“Udhëtarët duhet të ndjekin rekomandimet standarde për të zvogëluar ekspozimin ndaj dhe përhapjes së një sërë infeksionesh,” këshilloi Cheë. “Kjo përfshin larjen e duarve shpesh me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda, duke përdorur një sanitizues dore me bazë alkooli nëse sapuni dhe uji nuk janë të disponueshëm, duke mbuluar gojën dhe hundën me një ind ose mëngën tuaj – jo duart tuaja – kur kollitja ose teshtitja, dhe shmangia e kontaktit të ngushtë, nëse është e mundur, me këdo që tregon simptoma të një sëmundje të frymëmarrjes, të tilla si kollitja dhe teshtitja. ” Të hënën, u bë thirrje të gjithëve të shmangin çdo udhëtim jo-thelbësor në të gjithë Kinën, jo vetëm Wuhan.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN