MENU
klinika

Studiuesit shpjegojnë procesin

Çfarë ndodh me trupin gjatë trajtimit të kancerit të gjakut

21.01.2020 - 17:43

Një ekip studiuesish të lidhur me disa institucione në Kinë ka izoluar hapat biokimikë që kulminojnë në piroptozë gjatë trajtimit CAR-T.

Në punimin e tyre të botuar në revistën Science Immunology, grupi përshkruan studimin e qelizave imune të modifikuar të përdorura në trajtimin e leukemisë dhe ato që gjetën.

Terapia e qelizave CAR-T përdoret për të trajtuar pacientët me kancer të gjakut — përfshin heqjen e qelizave T nga një pacient, modifikimin e tyre gjenetikisht dhe rivendosjen e tyre tek pacientët. Qëllimi i trajtimit është që ti japin qelizave imune aftësinë për të sulmuar dhe vrarë qelizat kancerogjene. Por ndonjëherë, ekziston një efekt anësor shumë serioz i quajtur sindromi i lëshimit të citokinës, në të cilin qelizat T të modifikuara nxisin mbiprodhimin e citokinës, duke rezultuar në nivele të rrezikshme të inflamacionit.

Në rrethana normale, kur një qelizë vdes natyrshëm, ajo copëtohet dhe shpërbëhet dhe pastrohet nga sistemi imunitar. Me sindromën e lëshimit të citokinës, qelizat kancerogjene që sulmohen nga qelizat T të modifikuara gjenetikisht përjetojnë një lloj tjetër vdekjeje të quajtur piroptozë. Ata fryhen dhe shpërthejnë, duke lëshuar përmbajtjen e tyre në trup. Sistemi imunitar përgjigjet duke prodhuar kimikate citokine që aktivizojnë nivele të rrezikshme të inflamacionit. Në këtë përpjekje të re, studiuesit kanë izoluar hapat që kulmojnë në piroptozë në një qelizë të vetme.

kolana e librave

Puna përfshiu shikimin nga afër, pasi qelizat T të modifikuara gjenetikisht u futën në qelizat e kancerit. Ekipi vëzhgoi qelizat CAR-T duke lëshuar tre deri në katër herë sasinë normale të perforinit dhe granzinës B. Të dyja janë proteina — perforin e vrimave të perforinit në membranat e qelizave tumorale, duke lejuar që Granzima B të aktivizojë një proteinë të quajtur gazdermin, e cila gjithashtu vë vrima në qelizë membranore.

Së bashku, lëshimi i dy proteinave çoi në ënjtje në qelizat e kancerit derisa ato të shpërthejnë. Studiuesit gjithashtu zbuluan se kur një qelizë shpërtheu, u lëshuan molekula që aktivizuan makrofagët që stimulojnë  sistemin imunitar për të prodhuar më shumë citokinë. Ata  zbuluan se aktivizimi i gazderminës duke e penguar gjenetikisht uli përgjigjen e lëshimit të citokinës, duke zvogëluar simptomat tek pacientët me kancer në të ardhmen.

Puna mund të kontribuojë në hulumtime të tjera mbi efektet anësore neurologjike të terapisë CAR-T — ndonjëherë, pacientët bëhen deliratë dhe të paaftë të flasin për arsye të papërcaktuara.