MENU
klinika

Rritja globale është...

Çfarë shenja po tregojnë normat e interesit?

30.01.2020 - 16:16

Banka e Anglisë ka mbajtur normat e interesit në 0.75% në mes të shenjave të hershme të rritjes në Britani të Madhe dhe ekonomitë globale.

Në mbledhjen përfundimtare të normës së interesit të Mark Carney si guvernator, Komiteti i Politikës Monetare të Bankës (MPC) votoi 7-2 për të mbajtur normat e pandryshuara.

Të dhënat e fundit të dobëta ekonomike çuan në uljen e niveleve të spekulimeve, por Z. Carney tha “shenjat më të fundit janë se rritja globale është stabilizuar”.

Por MPC tha që ishte e gatshme të ulë normat e interesit nëse është e nevojshme.

Më pak kompani në Mbretërinë e Bashkuar janë të shqetësuar për Brexit, tha Z. Carney në një konferencë shtypi pas vendimit për normën. Ai shtoi se të dhënat e sondazhit sugjeruan se rritja e MB do të rritet.
Por ai tha: “Për të qenë të qarta këto janë akoma ditë të hershme dhe është më pak e rastit deri tani aq të mirë se sa deri tani mjaftueshëm të mirë,” tha ai, duke iu referuar përsëri ekonomisë në Mbretërinë e Bashkuar.

“Megjithëse ekonomia globale duket se po rikuperohet, kujdes është i garantuar,” tha ai. “Provat e rritjes së rritjes nuk janë akoma të përhapura.”

Ai tha se shpërthimi i koronavirusit ishte një “kujtesë e nevojës për të qenë vigjilent” kur bëhet fjalë për gunga në rritjen ekonomike në të gjithë botën.

“Gati për të prerë”:

Nëntë anëtarët e MPC-së janë ndarë në tarifa që nga nëntori.

Normat e ulëta të interesit janë një lajm i mirë për huamarrësit dhe një lajm i keq për kursimtarët sepse bankat e Rrugës së Lartë përdorin normën bazë të Bankës së Anglisë si një pikë referimi për shumë llogari të hipotekave dhe kursimeve.

Në një vendim të shikuar nga afër, politikëbërësit thanë që ata do të monitorojnë nëse një përmirësim i kohëve të fundit në ndjenjën e biznesit do të çonte në një rritje më të fortë ekonomike.

Nëntë anëtarët e MPC-së janë ndarë në tarifa që nga nëntori. Normat e ulëta të interesit janë një lajm i mirë për huamarrësit dhe një lajm i keq për kursimtarët sepse bankat e Rrugës së Lartë përdorin normën bazë të Bankës së Anglisë si një pikë referimi për shumë llogari të hipotekave dhe kursimeve.

Në një vendim të shikuar nga afër, politikëbërësit thanë që ata do të monitorojnë nëse një përmirësim i kohëve të fundit në ndjenjën e biznesit do të çonte në një rritje më të fortë ekonomike. MPC tha se ishte e gatshme për të ulur normat nëse do të kishte shenja se rritja do të mbetet e nënshtruar.

“Politika mund të ketë nevojë të forcojë rimëkëmbjen e pritshme të rritjes së PBB-së në Mbretërinë e Bashkuar, nëse sinjalet më pozitive nga treguesi i fundit i aktivitetit global dhe vendor nuk do të mbështeten”, tha MPC.

Dy anëtarë, Jonathan Haskell dhe Michael Saunders, argumentuan se studimet e kaluara të biznesit mbi rritjen ekonomike nuk ishin të besueshme. Ata vazhduan të kërkojnë një ulje të menjëhershme të normës së interesit në 0.5%.

Rritja e dobët e Mbretërisë së Bashkuar

Parashikimet më të fundit të Bankës parashikojnë se ekonomia nuk u rrit aspak në tre muajt e fundit të vitit të kaluar.

Rritja e dobët në fund të vitit pritet gjithashtu të zvogëlojë rritjen e përgjithshme ekonomike vetëm në 0.75% në vitin 2020. Kjo është poshtë nga një parashikim prej 1.25% në nëntorin e kaluar.

Ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar pritet të zgjerohet me 0.2% në tre muajt e parë të këtij viti. Banka tha se një marrëveshje tregtare midis SH.B.A. dhe Kinës që ul disa tarifa do të sigurojë një shtysë për ekonominë globale.

Një rritje e pritshme e shpenzimeve nga qeveria në Buxhetin e Marsit mund të sigurojë një nxitje të mëtejshme të rritjes, thanë politikëbërësit.

Zvarritje Brexit

Banka tha që pasiguria e lidhur me Brexit-in kishte “peshuar investimet” gjatë viteve të kaluara.
Politikëbërësit thanë që planet e ndërmarrjeve Brexit kishin devijuar para drejt përgatitjes për largimin e Mbretërisë së Bashkuar nga BE që përndryshe do të investohej diku tjetër.

Kjo ka zvogëluar perspektivën e rritjes afatgjatë të Mbretërisë së Bashkuar duke kufizuar hapësirën në të cilën ekonomia mund të rritet pa rrezikun e mbinxehjes.
Kjo do ta detyronte Bankën të rrisë normat e interesit, gjë që do të ngadalësonte ekonominë e MB.

Politikëbërësit tani besojnë se rritja e mundshme e Mbretërisë së Bashkuar është ulur në 1.1%. Kjo është ulur nga 2.9% para krizës financiare dhe 1.6% gjatë shumicës së dekadës së kaluar.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konic.al nga BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ç'do të ndodhë me çmimet e ilaçeve?

Shqipëri-Britani/ Nuk ka më marrëveshje tregtare


Me sytë nga importi, dërgesat e emigrantëve dhe investimet e huaja

(Pa)varësia ekonomike e Shqipërisë

Gjiri Persik përgatitet për përfundimin e prodhimit të naftës!

Centrali më i madh të energjisë diellore në botë

Grupmosha që vuan nga deficite të mëdha në arsim

Mësimi gjatë gjithë jetës, shqiptarët më dobët në rajon!