MENU
klinika

Të gjithë e kemi ditur gabim

Cila është temperatura mesatare e trupit?

10.01.2020 - 17:45

Mendoni se temperatura mesatare e trupit të njeriut është 37 gradë celcius?

Jo më, sugjerojnë kërkime të reja.

“Temperatura jonë nuk është ajo që njerëzit mendojnë  “, tha autori i studimit të lartë Dr. Julie Parsonnet, një profesore i mjekësisë, kërkimit shëndetësor dhe politikës në Universitetin Stanford. “Fakti që të gjithë u rritëm duke mësuar, që është se temperatura jonë normale është 37 gradë celcius, është e gabuar”. Ky standard u krijua në 1851, por një numër studimesh moderne kanë sugjeruar që tani është shumë e lartë. Për shembull, një studim i fundit zbuloi se temperatura mesatare e trupit të 25,000 britanikëve ishte 36.6 gradë celcius.

Në studimin e fundit, Parsonnet dhe kolegët analizuan më shumë se 677,000 matje të temperaturës së trupit të mbledhura në Shtetet e Bashkuara midis 1862 dhe 2017. Rezultatet treguan se temperatura e trupit të burrave të lindur në vitet 2000 është, mesatarisht, pothuajse 1.7 gradë celcius më e ulët se ajo e burrave të lindur në fillim të viteve 1800. Ndërkohë, temperatura e trupit të grave të lindura në vitet 2000 është, mesatarisht, gati 1.1 gradë celcius më e ulët se ajo e grave të lindura në vitet 1890.

Kjo përkthehet në një ulje të temperaturës së trupit prej afërsisht 1.3 gradë celcius për çdo dekadë, sipas studimit të botuar më 7 janar në revistën eLife. Një arsye e mundshme për uljen e temperaturës mesatare të trupit mund të jetë një ulje e shkallës metabolike – sasia e energjisë që njerëzit digjen – kjo mund të jetë për shkak të një rënie të gjerë të popullatës në inflamacion.

“Inflamacioni prodhon të gjitha llojet e proteinave dhe citokineve që ripërtërijnë metabolizmin dhe rritin temperaturën tuaj,” tha Parsonnet në një njoftim të lajmeve të Stanford. Ajo vuri në dukje se gjatë 200 viteve të kaluara ka pasur përmirësime dramatike në shëndetin publik për shkak të përparimeve në kujdesin mjekësor, higjenës më të mirë, aksesit më të madh në ushqim dhe standardeve të përmirësuara të jetës.

Është  gjithashtu e mundur që shtëpitë më të rehatshme kanë kontribuar në rënien e temperaturës mesatare të trupit. Shtëpitë në shekullin XIX kishin ngrohje të pabarabartë dhe pa ftohje, por ngrohja qendrore dhe ajri i kondicionuar tani janë të zakonshme. Kjo do të thotë që njerëzit nuk duhet të shpenzojnë më shumë energji për të mbajtur një temperaturë konstante të trupit. “Fiziologjikisht, ne jemi thjesht të ndryshëm nga sa ishim në të kaluarën,” shpjegoi Parsonnet.

“Mjedisi ku po jetojmë ka ndryshuar, përfshirë temperaturën në shtëpitë tona, kontaktin tonë me mikroorganizmat dhe ushqimin në të cilin kemi qasje … Ne në fakt po ndryshojmë fiziologjikisht.”

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mos vraponi pas ilaçeve!

Si të ulim temperaturën e lartë?