MENU
klinika

Ja zgjidhja

Dëshironi të shmangni mpiksjen e gjakut dhe venat me variçe?

20.01.2020 - 19:38

Një mjek ofron disa këshilla se si t’i mbani enët e gjakut të shëndetshme.

Arteriet dhe venat njihen kolektivisht si sistemi vaskular. Arteriet transportojnë oksigjen dhe gjak të pasur me lëndë ushqyese në të gjithë trupin, ndërsa venat mbajnë gjak të de-oksigjenuar, të mbushur me mbeturina përsëri në zemër për tu rinovuar, shpjegoi Dr. Chelsea Dorsey, një kirurg vaskular nga Universiteti i Chicikagos Mjekësisë.

Problemet mund të ndodhin si në arteriet ashtu edhe në venat. Është vlerësuar se 12% -20% e njerëzve më të vjetër se 60 vjec kanë sëmundje arteriale periferike (PAD), dhe më shumë se 40% e grave kanë insuficiencë venoze, gjendja themelore që çon në venat me variçe dhe venat merimangë. Mpiksja e gjakut në venat mund të ndodhë në çdo moshë, dhe njerëzit në rrezik përfshijnë ata që janë të sëmurë, të dëmtuar ose të paaftë për të ecur për një periudhë kohe, dhe gratë që marrin pilula të kontrollit të lindjes. Venat varikoze janë më të zakonshme tek të rinjtë dhe gratë janë dy herë më të predispozuara se burrat që preken, vuri në dukje Dorsey.

Problemet në arteriet – siç është ateroskleroza (ngushtimi ose ngurtësimi i arterieve) – priren të rriten me moshën.

kolana e librave

Shëndeti i arterieve dhe venave ndikohet si nga gjenetika ashtu edhe nga mënyra e jetesës.

Për shembull, faktorët më të zakonshëm të rrezikut për venat me variçe dhe pamjaftueshmërinë venoze përfshijnë një histori familjare të këtyre kushteve, duke kaluar periudha të gjata kohe në këmbë dhe shtatzëni të shumëfishta, tha Dorsey në një njoftim universitar. Ju mund të zvogëloni rrezikun ose të ndihmoni në lehtësimin e kushteve të venave siç janë venat me variçe dhe pamjaftueshmërinë venoze përmes përdorimit të rregullt të çorapeve për kompresim dhe ngritjes së këmbëve.

Konsumimi  i një diete të shëndetshme për zemrën dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme, gjithashtu përfitojnë si arteriet ashtu edhe venat.

Mënyra të tjera për të mbrojtur shëndetin e arterieve përfshijnë parandalimin / kontrollimin e diabetit dhe presionit të gjakut, përdorimin e ilaçeve për uljen e kolesterolit dhe mos pirjen e duhanit, tha Dorsey.