MENU
klinika

Zbulojini

Disa ushtrime që e bëjnë trupin tuaj të jetojë më gjatë

18.01.2020 - 14:07

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe stërvitje e mirë fizike janë çelësat kryesorë për jetëgjatësinë. Të bësh sport mund të shtojë disa vjet në jetën tuaj, thotë një studim i kohëve të fundit.

Sidoqoftë, duhet të jemi më të vëmendshëm kur zgjedhim stërvitjen. Respektimi i ushtrimeve specifike mund të ndikojë në shëndetin tuaj në mënyra të ndryshme. Disa janë të mira për zemrën tuaj, disa parandalojnë dëmtimin e trupit tuaj, dhe të tjerët balancojnë nivelin e stresit tuaj.

Ne ishim kureshtarë për të zbuluar se cilat stërvitje mund të kontribuonin në jetëgjatësinë tuaj. Në këtë listë, ne kemi mbledhur ushtrime që luftojnë probleme të ndryshme shëndetësore dhe për këtë arsye, i bën trupat tanë të jetojnë më gjatë.

 

  1. Tenis dhe sporte të tjera për një jetëgjatësi më të madhe

Një studim i fundit tregoi se njerëzit që ushtrojnë sport në ekip mund të kenë jetëgjatësi më të madhe se ata që preferojnë të shkojnë vetëm. Ekspertët pohojnë se shoqërimi dhe bashkëveprimi shoqëror përmirësojnë shëndetin tuaj mendor.

Aktiviteti i rregullt fizik përmirëson aftësitë tuaja konjitive, të tilla si memorie dhe përqendrim i mirë, kur jeni më i vjetër. Ndër sportet më efikase janë tenisi dhe futbolli.

 

  1. Vrapimi për kolesterol të ulët dhe një zemër të shëndetshme

Studimet kanë treguar që vrapimi ndihmon për të ulur ndjeshëm nivelin e kolesterolit në trupin tuaj. Kolesterol i tepërt në gjak është arsyeja kryesore për sëmundjet kardiovaskulare. Vrapimi stimulon prodhimin e qelizave lipoproteine të cilat ndihmojnë për të mbajtur ekuilibrin e duhur të kolesterolit në gjak. Përveç kësaj, vrapimi ndihmon zemrën tuaj, duke e bërë atë më të fortë me çdo rrahje. Kjo mund të parandalojë që trupi juaj të zhvillojë sëmundje të zemrës dhe për këtë arsye, ta ndihmojë atë të jetojë më gjatë.

 

kolana e librave

  1. Joga për një shpinë të shëndetshme

Kjo degë e jogës përfaqëson në mënyrë të përsosur thënien e famshme, “një mendje e shëndetshme në një trup të shëndetshëm”. Ndihmon për të rregulluar shtyllën kurrizore dhe për të hequr tensionin e krijuar nga orët e ulura në zyrë.

Me ushtrimet për shpinën, ju siguroni më shumë lëndë ushqyese në disqet ndërvertebral dhe i mbani ato të shëndetshme. Kjo do të thotë që ka më pak të ngjarë të vuani nga dhimbjet e shpinës në të ardhmen. Natyra medituese e jogës ndihmon për të çlodhur mendjen tuaj dhe për të çliruar stresin.

 

  1. Not për mushkëri të shëndetshme

Noti konsiderohet si një stërvitje cilësore që përmirëson shëndetin tuaj kardiovaskular dhe forcon muskujt tuaj. Përparësia më e madhe e notit, qëndron në aftësinë e tij për të rritur kapacitetin e mushkërive. Si rezultat, marrim më shumë oksigjen i cili është i rëndësishëm për punën dhe funksionimin e duhur të trurit.

 

  1. Streching për muskuj më të fortë

Streching është e nevojshme për t’i mbajtur muskujt tanë të fortë dhe të shëndetshëm. Muskujt fleksibël janë më të përgatitur për aktivitet fizik. Kjo bëhet kritike kur arrijmë një moshë të caktuar. Njerëzit e moshuar përballen me kufizime të lëvizshmërisë së tyre, dhe stretching është një mënyrë për t’i shmangur ato.

Gjithashtu parandalon trupin tonë nga dëmtimi ose trauma e mundshme. Muskujt e gjatë kanë më pak të ngjarë të lëndohen nga lëvizja e papritur.