MENU
klinika

E shkaktuar nga bakteret

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve tashmë ka një zgjidhje

06.01.2020 - 16:25

Shufra të reja biodegradues premtojnë të ofrojnë trajtim më të mirë për sëmundjen parodontale. Studiuesit e Institutit të Farmacisë në Universitetin Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU) kanë ri-kombinuar një përbërës aktiv tashmë të miratuar dhe kanë paraqitur një patentë për shpikjen e tyre së bashku me dy Institutet Fraunhofer nga Halle.

Risia do t’i shpëtonte pacientët të mos kenë shumë efekte anësore. Gjetjet e tyre u botuan në International Journal of Pharmaceutics.

Sëmundja periodontale është e përhapur dhe zakonisht shkaktohet nga bakteret, gjë që çon në një inflamacion të mishrave të dhëmbëve – periodontitit. Më shumë se 50% e të rriturve zhvillojnë sëmundje parodontale gjatë jetës së tyre, kryesisht në pleqëri.

 “Funksioni i barrierës së trupit është dëmtuar keq nga plagët e mëdha, duke lejuar më shumë substanca dhe baktere që të hyjnë në trup,” shpjegon profesori Karsten Mäder, drejtues i Institutit të Farmacisë në MLU. Inflamacioni prek të gjithë trupin dhe shpesh është shkaku i sëmundjeve të tjera siç janë sulmet në zemër ose pneumonia. Prandaj, procedurat mekanike të pastrimit shpesh përcillen nga antibiotikë.

Këto zakonisht administrohen në formë pilule, e cila vë një tendosje në të gjithë trupin. Efektet anësore të zakonshme janë diarre, dhimbje barku dhe vjellje, si dhe reagime të lëkurës si skuqje dhe kruajtje. Zhvillimi i mundshëm i rezistencës ndaj antibiotikëve të zakonshëm është gjithashtu një faktor kryesor në këtë formë të trajtimit.

Në mënyrë ideale, antibiotiku do të vepronte vetëm lokalisht në gojë sesa në të gjithë trupin. Prandaj, grupi hulumtues ka kombinuar një antibiotik të provuar (minociklinë) me një eksipient farmaceutik të barabartë të provuar (stearat magnez). “Kompleksi është po aq efektiv, por më i qëndrueshëm. Ai lëshon ngadalë antibiotikun në vend,” shpjegon Mäder. “Përveç lëshimit të vazhdueshëm dhe të qëndrueshëm të antibiotikut, ne kemi nevojë për të gjetur një mënyrë të thjeshtë të administrimit të tij.”

Grupi hulumtues gjeti një zgjidhje praktike për këtë problem duke përdorur polimere të shkallës pharma.

Studiuesit ishin në gjendje të përdorin këto substanca kimike për të prodhuar shufra fleksibël, të biodegradueshëm që përmbajnë antibiotik. Shufrat e vogla mund të futen lehtësisht në xhepin e gingivës. Meqenëse janë zbërthyer nga trupi, ato nuk kanë pse të hiqen pas trajtimit. “Shufrat janë shumë më efektivë in vitro sesa produktet e mëparshme në treg”, thotë Martin Kirchberg, i cili po studion temën si pjesë e tezës së tij të doktoratës.

Ndër të tjera, Kirchberg ka optimizuar përbërjen e polimereve në mënyrë që të arrijë saktësisht ekuilibrin e duhur midis forcës dhe fleksibilitetit dhe t’i bëjë ato të qëndrueshme për një kohë të gjatë. Zhvillimi është tashmë aq i përparuar sa që prodhimi në shkallë të gjerë do të ishte i mundur.