MENU
klinika

"Çdo pjesë e jetës sime ka ndryshuar"

Ethet që i ndryshuan jetën Heidit…

11.01.2020 - 11:54

Çdo pjesë e jetës sime ka ndryshuar – nuk është e njëjta jetë që kisha më parë. Nuk e dija se vuaja  akoma nga kjo. Mendova se do të ishte thjesht si pneumonia normale ku marr antibiotikë për disa javë dhe do të jem më mirë, por kanë kaluar disa muaj, dhe unë akoma nuk po shërohem, “tha Heidi.

Tani, ajo lufton të qëndrojë në këmbë ose të kryejë detyrat e përditshme pa u lodhur. Ajo ka nevojë për 12 deri në 13 orë gjumë në ditë, madje ka probleme të mbajë mend ndonjëherë. “Unë kalova nga të qenit shumë aktive me një ton energji për të fjetur papritur gjatë gjithë kohës. Edhe detyrat e përditshme si bërja e dushit, ecja në këmbë gjatë blerjes së sendeve ushqimore dhe përgatitja për punë janë shumë për mua tani ”, tha ajo.

Sëmundja misterioze e Heidi filloi me një ethe që nuk largohej. Pasi pa mjekun, ku u diagnostikua me bronkit dhe u trajtua me antibiotikë, u ndje më keq, jo më mirë. Së shpejti, ajo zhvilloi një kollë aq të fuqishme sa që mezi mund të lëvizte. “Nuk isha duke fjetur sepse kollitesha shumë fort gjatë gjithë natës. Unë edhe mezi mund të ecja deri në banjë, ”tha ajo. Pas testeve të panumërta, katër raundeve të antibiotikëve dhe disa diagnozave të gabuara, mjekët ishin ende në mëdyshje. Heidi kaloi 13 ditë në spital dhe fillimisht u shtrua  sepse mjekët nuk e dinin nëse infeksioni i saj ishte ngjitës. Një mjek i sëmundjes infektive urdhëroi shumë teste për të kuptuar se çfarë ishte e gabuar. Më në fund, një nga ato teste tregoi se Heidi kishte blastomikozë, një infeksion i shkaktuar nga një kërpudhat. “Një pjesë e problemit është se blastomikoza nuk është e njohur, përveç nga mjekët e sëmundjes infektive. Duhet të ketë një vetëdije më të fortë të drejtuar për të gjithë mjekët ”, tha Heidi.

Blastomikoza nuk është ngjitëse, dhe për shumicën e njerëzve, ajo mund të mjekohet me ilaçe antifungale. Trajtimi i Heidi është duke funksionuar , por ajo ende vuan nga rraskapitja ndërsa trupi i saj shërohet. Para se të sëmurej, Heidi kaloi disa ditë në një kabinë në pyll , ku shkoi për pushime . Kërpudhat që shkaktojnë blastomikozë jetojnë në mjedis, më së shpeshti në tokë dhe në dekompozimin e drurit dhe gjetheve. Por shpesh është e vështirë të dish saktësisht se ku ose si dikush u ekspozua ndaj saj.

Përvoja e Heidi tregon nevojën për një ndërgjegjësim më të madh në lidhje me blastomikozën, midis mjekëve dhe publikut, në mënyrë që pacientët të diagnostikohen dhe trajtohen më shpejt. “Unë nuk dija asgjë për blastomikozën para se ta pranoja. Gjëja më e rendësishme është se mjekët duhet të testojnë më shumë për këtë sëmundje, “tha ajo. “Pasi u diagnostikova, ata kuptuan se duhet ta njihnin  që nga shenjat e mia ishin klasike, por nuk ka aq shumë raste, kështu që ata thjesht nuk menduan për këtë.” Heidi vuri në dukje gjithashtu nevojën për më shumë hulumtime në lidhje me efektet afatgjata të blastomikozës.

“Sa më gjatë të jetë e patrajtuar, aq më shumë sulmon trupin , dhe aq më keq dhe më keq bëhet. Nuk ka gjithashtu shumë informacion për atë që ndodh pas simptomave dhe trajtimit, “tha ajo. E dija se do të merrja ilace  antifungal, por nuk e kuptoja që ende nuk do të ndjehesha mirë. “

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN