MENU
klinika

Deklarata e ambasadorit të BE

Evropa nuk do t’i dalë asnjëherë kundër Kinës!

17.01.2020 - 18:07

Bashkimi Evropian do të marrë “një qasje të ndryshme” nga SHBA kur bëhet fjalë për menaxhimin e marrëdhënieve tregtare me Kinën, tha të premten ambasadori i BE në Kinë CNBC.

Ambasadori Nicolas Chapuis theksoi, sidoqoftë, se BE-ja është “në të njëjtën varkë” si SHBA pavarësisht divergjencës.

“Ne mendojmë se politika e angazhimit,mundësia për të arritur marrëveshje të zgjuara, për të marrë në konsideratë politikat e inovacionit të Kinës dhe ekonominë e këtij vendi është me interes për ne dhe konfrontimi është rruga e duhur,” tha Chapuis për CNBC.

Ambasadori tha se BE po punon për të dhënë “një marrëveshje të zgjuar dhe të arsyeshme” dhe se stafi i tij “do të marrë në konsideratë potencialin e marrëdhënieve ekonomike, tregtare, politike midis BE-së dhe Kinës.”

Fakti që tensionet tregtare mund të zvogëlohen, falë marrëveshjes amerikane-Kinë është një lajm i mirë. Nga ana tjetër, kjo nuk është ajo që i nevojitet një bote globale.

Komisioneri i Tregtisë i BE, Phil Hogan tha të enjten se BE do të monitorojë nga afër marrëveshjen e nënshkruar rishtazi midis Uashingtonit dhe Pekinit, për të siguruar që të jetë në përputhje me rregullat e OBT.

BE do të monitorojë përparimin në marrëveshjen e SHBA-Kinë “jashtëzakonisht nga afër për të parë nëse shqetësimet tona për tregtinë e menaxhuar, për objektiva sasiorë janë të vlefshme apo jo”, tha Chapuis.

Ambasadori tha, megjithatë, “Fakti që tensionet tregtare mund të zvogëlohen, falë marrëveshjes SHBA-Kinë është një lajm i mirë. Nga ana tjetër, tregtia e menaxhuar, objektivat sasiorë, marrëveshjet bilaterale, kjo nuk është ajo që i nevojitet një botë globale. ”

Ai paralajmëroi që marrëveshja SHBA-Kinë e nënshkruar këtë javë është vetëm “një marrëveshje e përkohshme” dhe se ai do të duhet të presë për të parë nëse do të ketë një “fazë të dytë” apo jo.

Pavarësisht kësaj, ai tha se është optimist për mënyrën se si marrëveshja merret me çështjet e së drejtës së pronësisë intelektuale, duke shtuar se Kina ka bërë përparime në drejtimin e duhur.

Chapuis tha se nga këto hapa do të përfitojnë edhe partnerët e tjerë tregtarë të Kinës, jo vetëm SHBA.

” Unë mendoj se Kina është në rrugën e duhur, dhe ajo që shkruhet në marrëveshjen e SHBA-Kinë e pasqyron këtë, “tha ai.

Përkthyer dhe përshtatur nga CNBC/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Joschka FIscher/ Project Syndicate

Lufta SHBA-Kinë dhe dilemat e Evropës