MENU
klinika

Ja çfarë duhet të bëni

Fëmija kafshon buzën ose gjuhën gjatë rënies?

23.01.2020 - 17:49

Ndihma e parë për kafshimet ose prerjet në gjuhën ose buzën e një fëmije

Kafshimi i gjuhës dhe dhënia e ndihmës së parë

Një fëmijë mund të kafshojë buzën ose gjuhën gjatë ngrënies ose gjatë rënies. Edhe prerjet e vogla në buzë ose gjuhë mund të shkaktojnë një sasi të madhe të gjakderdhjes, duke e bërë të vështirë përcaktimin e madhësisë së vërtetë të dëmtimit.

Çfarë  duhet të kërkojnë prindërit?

  1. Një prerje në buzë ose gjuhë
  2. Gjakderdhje

Çfarë duhet të bëjnë prindërit

  • Vishni doreza mjekësore nëse është e mundur.
  • Lëreni fëmijën ta shpëlani gojën me ujë në mënyrë që të identifikohet vendi i dëmtimit.
  • Aplikoni presion me një copë garzë ose leckë për të ndaluar gjakderdhjen.
  • Aplikoni akull ose një paketë të ftohtë të mbështjellë në një leckë të hollë në buzë dhe gojë nëse ka ndonjë fryrje.
  • Fëmija duhet të marrë kujdes mjekësor për çdo dëmtim që mund të ketë nevojë për qepje .

Një shembull i një dëmtimi që kërkon qepje është një prerje që shtrihet nëpër buzë ose përtej skajit të gjuhës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN