MENU
klinika

Studimi i ri

Ilaçet e kolesterolit parandalojnë sëmundjet e zemrës dhe kancerin

10.01.2020 - 18:04

Shumë  marrin një ilac statinë për të ulur kolesterolin dhe për të zvogëluar rrezikun për sëmundje të zemrës. Ata gjithashtu mund të marrin një përfitim shtesë kundër kancerit, sugjeron një studim i ri.

Shkencëtarët fillimisht filluan hetimin e një lidhje ndërmjet statinave dhe kancerit ndërsa panë efektet anësore të mundshme afatgjata të ilacit . Studimet e hershme të kafshëve që treguan se statinat mund të nxisin rritjen e kancerit te brejtësit fillimisht ngritën shqetësime. Por rezultatet tek njerëzit nga studimet vëzhguese dhe nga gjykimet e kontrolluara që hetojnë efektin e statinave në sëmundjet e zemrës kanë shuar frikën. Këto studime nuk treguan nivele më të larta të kancerit. Në fakt, ata kanë sugjeruar që njerëzit që marrin statina kanë më pak të ngjarë të diagnostikohen me kancer të prostatës dhe po jetojnë më gjatë pas një diagnoze të kancerit të gjirit, kolorektal, veshkave ose mushkërive sesa njerëzit që nuk marrin  statina.

Shumë studiues vazhdojnë të studiojnë marrëdhëniet midis statinave dhe kancerit. Midis tyre është Dr. Chiara Melloni, një profesore e asociuar në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin Duke, në Durham, Karolina Veriore. Ajo dhe kolegët e saj hetuan nëse përdorimi i statinës ndikoi në rezultatet tek njerëzit me kancer kolorektal. Ata analizuan të dhënat mjekësore të 29.498 vpacientëve të cilët ishin diagnostikuar me kancer kolorektal në një Qendër Mjekësore nga 2001 deri në 2011. Pas rreth pesë viteve të ndjekjes, ata që morën një statinë në kohën e diagnostikimit të tyre me kancer kishin 31% më pak të ngjarë të vdesin nga ndonjë shkak dhe 38% më pak të ngjarë të vdesin nga kanceri kolorektal sesa ata që nuk marrin ilaçe, edhe pasi të kenë rregulluar faktorë të tillë si vendndodhjen dhe fazën e tumorit.

“Gjetjet paraprake konfirmojnë se statinat mund të kenë një përfitim në mbijetesën e përgjithshme për pacientët me kancer kolorektal,” tha Melloni, i cili prezantoi studimin në nëntor në konferencën e Sesioneve Shkencore të Shoqatës Amerikane të Zemrës. Hulumtimet e paraqitura në takime konsiderohen paraprake derisa të publikohen në një ditar mjekësor. Dr. Ronac Mamtani, një onkolog në Universitetin e Pensilvanisë Shkolla e Mjekësisë Perelman në Philadelphia i cili nuk ishte i përfshirë në studim, tha që këto gjetje të fundit janë të ngjashme me studimet e tjera në kancerin e gjirit, prostatës dhe kolorektalit që tregojnë se përdoruesit e statinës kanë rezultate më të mira. Por ajo që ai e quajti “veçanërisht të habitshme” në lidhje me studimin e ri ishte se statinat dukeshin se mbronin më mirë kundër kancerit kolorektal sesa nga një sulm në zemër ose goditje në tru. Të qenit në një statinë uli rrezikun e sulmit në zemër me 9% dhe goditje nga 23% në krahasim me uljen gati 40% të vdekjes nga kanceri kolorektal.

Melloni tha që ekipi i saj synon të analizojë më tej të dhënat e tyre për të parë nëse statinet apo dozat specifike kanë rezultuar në rezultate më të mira. Tetë statinat janë miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave që nga viti 1987. Ekipi i Melloni gjithashtu do të shikojë nëse arsyeja e marrjes së një statini – qoftë për të parandaluar sëmundjet e zemrës, qoftë për ta trajtuar atë – faktorizohet në rezultate. Hulumtimi i deritanishëm lë të kuptohen efektet anti-kanceroze të statinave, por ato nuk janë përfundimtare. Mbijetesa  e përmirësuar që shihet në këto studime mund të jetë biologjike për shkak të mënyrës së funksionimit të një statini. Ilaçet bllokojnë një enzimë që trupit i duhet për të bërë kolesterol, i quajtur HMG-CoA. Lidhja e kancerit bazohet në faktin se kjo enzimë gjithashtu luan një rol në ciklin e rritjes normale të një qelize. Kur statina bllokon këtë proces, ajo ndërhyn në ciklin e qelizës në një mënyrë që mund të ndihmojë në pengimin e rritjes së qelizave kancerogjene.

Por faktorë të tjerë siç është e ashtuquajtura paragjykim i shëndetshëm i përdoruesit gjithashtu mund ta bëjnë statinin  “të duket mbrojtës kur në fakt ai mund të mos ketë efekt,” . Për shembull, njerëzit që marrin statin mund të kenë një mënyrë jetese më të shëndetshme sesa ata që jo, gjë që kontribuon në rrezikun e tyre më të ulët të zhvillimit të kancerit ose duke i ndihmuar ata të jetojnë më gjatë pas një diagnoze të kancerit. Testi më i mirë për lidhjen me statin-kancer do të ishte një provë klinike që cakton rastësisht njerëz të shëndetshëm në një statinë ose një qetësues  dhe më pas i ndjek ata për të parë nëse ata që janë me statina kanë më pak të ngjarë të zhvillojnë kancer ose të jetojnë më gjatë pas një diagnoze të kancerit sesa ata që ndodhen në placebo.

Një studim i tillë “mund të na ndihmojë të shohim se kush mund të përfitojë me të vërtetë,” tha Melloni.