MENU
klinika

Studimi i ri

Infeksioni HIV shkakton humbje të imunitetit ndaj vaksinave

11.01.2020 - 11:33

Infeksioni HIV shkakton një humbje të imunitetit ndaj lisë së dhënëve , madje edhe tek njerëzit që ishin vaksinuar që fëmijë dhe po marrin ilaçe antiretrovirale për të rikthyer sistemin e tyre imunitar, zbulon një studim i ri.

Një “amnezi imunitare e lidhur me HIV” mund të shpjegojë pse njerëzit me HIV që janë në terapi antiretrovirale akoma kanë jetë më të shkurtër mesatarisht sesa njerëzit pa HIV, sipas studiuesve. Studimi i ri përfshinte 100 gra HIV-pozitive dhe HIV-negative që ishin vaksinuar kundër gripit në rininë e tyre. Gjaku i tyre ishte i ekspozuar ndaj virusit të vaksinave, i cili përdoret në vaksinën e lisë së dhenve, për të vlerësuar përgjigjet e qelizave T dhe antitrupave. Lia e dhënëve  u zgjodh sepse rasti i fundit i njohur i Sh.B.A ishte në vitin 1949, kështu që pjesëmarrësit nuk mund të kishin ekspozimin e fundit ndaj virusit, i cili do të shkaktonte përgjigje të reja imune.

Normalisht, një person i vaksinuar ka qelizat T CD4 që mbajnë mend virusin dhe përgjigjen në një numër të madh kur personi i ekspozohet përsëri. Por sistemet imune të grave me HIV pozitive në terapinë antiretrovirale kishin një përgjigje të kufizuar ndaj virusit të vaksinave. Terapia antiretrovirale funksionon duke rritur numërimin e qelizave T të CD4 tek njerëzit me HIV. Këto gjetje sugjerojnë që ndërsa terapia antiretrovirale mund të rrisë numrat e përgjithshëm të qelizave T, ajo nuk mund të rikuperojë qelizat T specifike për virusin të krijuara nga vaksinimet e fëmijërisë, tha drejtuesi i studimit Mark Slifka. Ai është profesor i mikrobiologjisë molekulare dhe imunologjisë në Shkollën e Mjekësisë Universitare të Shëndetit dhe Shkencës në Oregon, në Portland.

parandalimi i hiv

Studiuesit tani planifikojnë të vlerësojnë nëse humbja e imunitetit ndodh gjithashtu tek burrat e infektuar me HIV, dhe nëse njerëzit me HIV gjithashtu humbin kujtesën imune ndaj sëmundjeve të tjera. Studime të tjera të fundit zbuluan se sistemet imune të fëmijëve që kontraktuan fruthi në mënyrë të ngjashme “harruan” imunitetin e tyre ndaj sëmundjeve të tjera, siç është gripi.

Studimi u botua kohët e fundit në Gazetën e Sëmundjeve Infektive.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN