MENU
klinika

Nga The Washington Post

Ja pse gjyqi i Trump është ndryshe nga të mëparshmit…

22.01.2020 - 17:20

Zyra e Përgjegjësisë e Qeverisë amerikane vendosi të enjten se Shtëpia e Bardhë theu ligjin kur “ngriu” fondet në Ukrainë, lëshimi i të cilave ishte mandatuar me ligj nga Kongresi.

Procesi i hetimit shtron një pyetje më të guximshme: a është shkeur ligji? Dhe për sa i përket,  Trump përgjigja nuk mund të ishte më e qartë.

Rasti Trump është më i drejtpërdrejtë se të tjerët në një kuptim tjetër.

Ju mund të mendonit se gjyqi kundër Trump lidhej me racën ose gjininë.

E megjithatë, çështja aktuale e fajësimit kundër Trump nuk ka të bëjë, ose nuk varet nga ndonjë prej këtyre çësthjeve.

Ashtu si Trump, Richard Nixon ishte fajtor për një abuzim të pushtetit që shkoi përtej një teknike.

Ashtu si Trump, Nixon doli “fitimtar” nga hetimi i Kongresit për krimet e tij, megjithëse, siç shkruan Feldman.

“Nixon u angazhua në shumë më pak pengesa sesa Trump.”

Por ndryshe nga Trump, Nixon jetoi në një kohë kur partizanizmi nuk i verboi anëtarët e Dhomës dhe Senatit.

Trump është më fajtor se paraardhësit e tij, por ai është gjithashtu shumë, shumë më fat.

Jonathan Freedland është një kolumnist i Guardian.