MENU
klinika

Ja si e shpjegojnë studiuesit

Ju skuqet lëkura nga produktet kozmetike? Ja pse

05.01.2020 - 18:29

Kremrat e lëkurës dhe kozmetika ndonjëherë mund të prodhojnë skuqje në vend të një çehre të bukur, por pse ka qenë një mister deri tani.

Një studim i ri sugjeron që disa kimikate në këto produkte largojnë yndyrnat natyrale në qelizat e lëkurës, e cila mund të jetë arsyeja pse ato shkaktojnë reaksione alergjike.

Kur sistemi imunitar vë në dukje diçka të huaj, qelizat T bien në veprim, shpjeguan studiuesit.

“Sidoqoftë, shumë përbërës të vegjël që shkaktojnë dermatit alergjik të kontaktit u mungojnë grupeve kimike të nevojshme për këtë reagim  alergjik që të ndodhë,” tha autori i studimit Annemieke de Jong, një asistente profesore e dermatologjisë në Universitetin Columbia Vagelos College.

“Këto kimikate të vogla duhet të jenë të padukshme për qelizat T, por nganjëherë nuk janë”, tha ajo në një njoftim të lajmeve në Columbia.

De Jong dhe kolegët e saj besuan se CD1a, një molekulë në shtresën e jashtme të lëkurës, mund të jetë fajtori që i bën kimikatet e caktuara të dukshme për qelizat T.

Kimikatet përfshinin Balsam të Perusë dhe farnesol, të cilat gjenden në shumë produkte siç janë kremrat e lëkurës, pasta e dhëmbëve dhe aromat. Studiuesit identifikuan më shumë se një duzinë kimikate të vogla që aktivizojnë qelizat T përmes CD1a.

Për shkak se studimi është bërë vetëm në laborator dhe jo tek njerëzit, de Jong paralajmëroi se “ne duhet të jemi të kujdesshëm në pretendimin se kjo është përfundimisht se si funksionon në pacientët me alergji”.

Megjithatë, gjetjet mund të tregojnë për një strategji të mundshme për të ndaluar reaksionet alergjike në gjurmët e tyre.

Reagime të tilla mund të parandalohen duke aplikuar yndyrna të tjera në lëkurë për të zhvendosur ato që shkaktojnë reaksionin imunitar. Disa prej këtyre yndyrave tashmë janë të njohura, vuri në dukje de Jong.

Mënyra e vetme për të ndaluar dermatitin e kontaktit alergjik tani është identifikimi dhe shmangia e kontakteve me kimikatin që e shkakton.

Aktualisht, vajrat e lëkurës mund të ndihmojnë në zbutjen e skuqjeve, të cilat zakonisht pastrohen në më pak se një muaj. Në raste të rënda, mjekët mund të përshkruajnë kortikosteroide.

Raporti u botua në internet 3 janar në revistën Science Immunology.