MENU
klinika

A duhet të vazhdoni të ushqeni foshnjën?

Keni ënjtje, djegie, skuqje ose dhimbje në gji pas lindjes?

09.01.2020 - 17:47

Kur një zonë e gjirit nuk thahet sa duhet, bakteret mund të fillojnë të rriten në atë zonë dhe të shkaktojnë një infeksion, gjendje e quajtur mastitë.

Simptomat e mastitit përfshijnë ënjtje, djegie, skuqje ose dhimbje, dhe mund të keni ethe, simptoma të ngjashme me gripin ose dhimbje të përgjithësuar. Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, njoftoni mjekun menjëherë. Trajtimi përbëhet nga fasha të ngrohta dhe antibiotikë, së bashku me shkarkimin e shpeshtë të gjirit, pushimin, shumë lëngje dhe ilaçe për dhimbjen. Kur mjeku përshkruan antibiotikë për mastitin, është e rëndësishme të plotësoni të gjithë sasinë e recetës. Shumë nëna janë të shqetësuar në lidhje me transferimin e antibiotikut në qumështin e gjirit dhe prekin fëmijën, kështu që ato ose nuk e marrin ilaçin ose ndalen më herët nga sa rekomandohet.

Antibiotikët e dhënë për trajtimin e mastititit zakonisht nuk shkaktojnë ndonjë problem për foshnjën, dhe mosarritja e kursit mund të rrisë mundësinë  për të zhvilluar një episod tjetër të infeksionit. Përsëritja ose infeksionet e patrajtuara të gjirit mund të shkaktojnë dhëmbje, të cilat mund të ndikojnë në prodhimin e qumështit  edhe me shtatzënitë pasuese dhe përvojat e ushqyerjes me gji.

Është  e rëndësishme të vazhdoni ushqyerjen me gji ndërsa keni mastitë, pasi ushqyerja e shpeshtë ndihmon në kullimin e gjinjve dhe parandalon përhapjen e infeksionit. Foshnja nuk do të dëmtohet duke pirë qumështin . Ndonjëherë qumështi i gjirit mund të shijojë “i kripur” dhe mund të refuzohet nga fëmija. Nëse është shumë e dhimbshme të ushqeni fëmijën në gji të infektuar, zhvendoseni atë në gjoksin tjetër dhe hapni të dy anët e sythesës  për të lejuar që qumështi të rrjedhë nga gjoksi i lënduar mbi një peshqir ose një leckë absorbuese.

Shkarkimi i shpeshtë i qumështit nga gjiri i prekur me një pompë të gjirit gjithashtu do të ndihmojë në lehtësimin e presionit dhe shpejtimin e procesit të shërimit. Qumështi duhet të hiqet nga gjiri i infektuar ose nga fëmija ose me një pompë.