MENU
klinika

Arsyeja

Kujdes! Biberonat plastikë janë të dëmshëm për foshnjat!

05.01.2020 - 20:28

Shumë enë ushqimore dhe gota , përfshirë shishet për fëmijë, janë bërë nga polikarbonat, ose kanë një rreshtim që përmban bisphenolin kimik A (BPA).

BPA përdoret për të forcuar plastikën, për të mbajtur bakteret nga ndotja e ushqimeve dhe parandalimin e ndryshkjes së kanaçeve.

Sidoqoftë, ekzistojnë shqetësime për efektet e mundshme të dëmshme që BPA mund të ketë te njerëzit, veçanërisht te foshnjat dhe fëmijët. Studimet e kafshëve kanë treguar efekte në funksionet endokrine te kafshët në lidhje me ekspozimin e BPA.

Studime shtesë do të përcaktojnë se cili nivel i ekspozimit të BPA mund të shkaktojë efekte të ngjashme tek njerëzit. Ndërsa studimi vazhdon, prindërit e shqetësuar mund të ndërmarrin masat e mëposhtme paraprake për të zvogëluar ekspozimin e foshnjeve ndaj BPA:

Shmangni shishet ose kontejnerët e pastër për fëmijë me numrin e riciklimit 7 dhe shkronjat “PC” të shtypura mbi to. Shumë prej tyre përmbajnë BPA.

Konsideroni të përdorni shishe plastike të certifikuar ose të identifikuar BPA.

Përdorni shishe të bëra me plastikë të errët. Këto shishe (të bëra nga polietileni ose polipropileni) nuk përmbajnë BPA. Ju gjithashtu mund të shikoni për simbolet e riciklimit me numrin 2 ose 5 në to.

Shishet prej qelqi mund të jenë një alternative, por jini të vetëdijshëm për rrezikun e lëndimit për ju ose foshnjën nëse shishja është hedhur ose thyer.

Për shkak se nxehtësia mund të shkaktojë lëshimin e BPA nga plastika, merrni parasysh :

-Mos vini shishe polikarbonate

-Mos ngrohni shishet e polikarbonatit në mikrovalë

-Mos i lani shishet e polikarbonatit në pjatalarëse

Image result for mom feeding her baby with plastic bottle

Ushqyerja me gji është një mënyrë tjetër për të zvogëluar ekspozimin e mundshëm të BPA. Akademia Amerikane e Pediatrisë rekomandon ushqyerjen me gji si burimin e vetëm të ushqyerit për fëmijën për rreth 6 muaj. Kur shtoni ushqime të ngurta në dietën e foshnjës tuaj, vazhdoni ushqyerjen me gji të paktën 12 muaj.

Nëse po mendoni të kaloni nga lëngu i konservuar në formulën pluhur, vini re se procedurat e përzierjes mund të ndryshojnë, kështu që kushtoni vëmendje të veçantë kur përgatitni formulën nga pluhuri.

Nëse foshnja është me formulë të specializuar për të adresuar një gjendje mjekësore, nuk duhet të kaloni në një formulë tjetër, pasi rreziqet e njohura do të tejkalojnë çdo rrezik të mundshëm të paraqitur nga BPA.

Rreziqet që lidhen me dhënien e foshnjave formula të papërshtatshme (qumësht të kondensuar në shtëpi) ose qumësht alternative (soje ose dhi) janë shumë më të mëdha se efektet e mundshme të BPA.