MENU
klinika

Nga The Washington Post

Ky është ‘makthi’ i ri i Kinës!

13.01.2020 - 20:10

Të shtunën, qytetarët e Tajvanit ushtruan të drejtat e tyre demokratike, duke votuar për presidentin e tyre, nënkryetarin dhe ligjvënësit kombëtar.

Tsai Ing-wen u rizgjodh si presidente për katër vitet e ardhshme. Tajvani ka zgjedhur udhëheqësit e saj kombëtar përmes zgjedhjeve të lira dhe të drejtpërdrejta që nga viti 1996.

Shumë vende të botës së shpejti do t’i dërgojnë urime republikës së ishullit për zgjedhjet e saj të suksesshme. Por Pekini pretendon se Tajvani është një pjesë e Kinës, pasi nuk e ka njohur kurrë legjitimitetin e zgjedhjeve në ishull.

Sidoqoftë, demokracia e gjallë dhe frymëzuese e Tajvanit perceptohet nga Pekini si një kërcënim për legjitimitetin e Partisë Komuniste Kineze (CCP).

Zgjedhjet e Tajvanit janë shumë të rëndësishme, veçanërisht pas lëvizjes së guximshme të demokracisë në Hong-Kong kohët e fundit.

Praktikat e gjalla demokratike të Tajvanit janë një kontrast i ashpër me rregullin dhe shtypjen e pamëshirshme të një partie të Pekinit.

Arritja demokratike e Tajvanit është një lloj presioni tjetër ndaj Kinës. Është një sfidë e qartë për udhëheqjen e CCP, por një fener shprese për njerëzit e shtypur në Hong Kong dhe Xinjiang, si dhe miliona të tjerë nën kontrollin autokratik të Pekinit.

kolana e librave

Siç është vërtetuar historia, demokracia dhe autoritarizmi nuk mund të bëjnë kompromis dhe nuk mund të bashkëjetojnë.

Tajvani shërben si një model i ndritshëm për evolucionin politik të rajonit Indo-Paqësor. Vendet me ide të njëjta, përfshirë Shtetet e Bashkuara, nuk duhet të reshtin së shprehuri mbështetjen e tyre për demokracinë e Tajvanit.

Një shenjë konkrete e vendosmërisë amerikane do të ishte pjesëmarrja e një zyrtari të lartë të nivelit të kabinetit në përurimin e udhëheqësve të zgjedhur lirisht të Tajvanit më vonë këtë vit.

Një hap po aq i rëndësishëm do të ishte forcimi i bashkëpunimit strategjik dhe ekonomik përmes negociatave për një marrëveshje bilaterale tregtare.

Një partneritet i fortë dhe i qëndrueshëm SHBA-Tajvan do të jetë një lloj sigurie konkrete e një Indo-Paqësori të lirë.

Stanley Kao është kreu i Zyrës së Përfaqësimit Ekonomik dhe Kulturor Taipei në Shtetet e Bashkuara.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Një provincë e shkëputur e Kinës"

Kina luftë për të marrë Tajvanin?

Nga Project Syndicate

Dështoi edhe Kina!

Ç'po ndodh në anën tjetër të botës?

Kina nuk heq dorë nga qëllimet e veta!