MENU
klinika

Rezultatet e studimit

Melanomat mund të fillojnë në gjendrat e qimeve!

12.01.2020 - 20:50

Një formë e rrallë e kancerit të lëkurës ndonjëherë mund të fillojë me mutacione që shkaktojnë kancer në qelizat burimore të gjëndrave të qimeve.

Një kuptim më i mirë se si lind melanoma mund të çojë në mënyra për të zbuluar dhe trajtuar sëmundjen më herët.

Kanceri i lëkurës është lloji më i zakonshëm i kancerit. Forma e saj më vdekjeprurëse është melanoma. Melanoma është më pak e zakonshme se llojet e tjera të kancerit të lëkurës, por ka më shumë të ngjarë të pushtojë indet e afërta dhe të përhapet në pjesë të tjera të trupit.

Melanoma zhvillohet nga melanocitet. Këto qeliza gjenden në lëkurë, sy dhe flokë. Ata prodhojnë një pigment natyral të quajtur melanin.

Melanoma shpesh shfaqet së pari në shtresën më të madhe të lëkurës, epidermën. Pastaj pushton shtresën poshtë epidermës, të quajtur derma. Studiuesit shpesh përdorin modele kafshësh për të kuptuar shkaqet kryesore të sëmundjes. Sidoqoftë, në modelet e miut, melanoma shpesh duket se fillon në dermë . Kështu, fazat e hershme se si lind sëmundja mbeten të paqarta.

Qelizat burimore të melanociteve, burimi i melanociteve, gjenden në pjesën e poshtme të gjëndrave të qimeve. Disa studime sugjerojnë që këto qeliza burimore mund të pësojnë ndryshime onkogjenike (shkaktuese të kancerit), migrojnë në epidermë dhe zhvillohen në melanoma. Për të eksploruar këtë origjinë të mundshme të melanomës, një ekip studiuesish të udhëhequr nga Dr. Mayumi Ito në NYU Langone Health, testuan kavie të prodhuar gjenetikisht me mutacione gjenesh onkogjenike në qelizat burimore të melanociteve brenda gjëndrave të qimeve. Ata etiketuan dhe gjurmuan migrimin e qelizave dhe zhvillimin e melanomës.

Studiuesit zbuluan se me fillimin e fazës së rritjes së qimeve, qelizat burimore të melanociteve të mutuara migruan lart në gjëndrën e flokëve dhe në epidermë. Një lëvizje e tillë nuk zhvillohet në kushte normale. Dy proteina sinjalizuese të prodhuara normalisht gjatë rritjes së flokëve – endoteli (ose Edn) dhe Ënt, u kërkuan për këtë transformim. Disa javë pas këtij pushtimi epidermal, melanomat migruan në dermë.

Studiuesit zbuluan se melanomat nga këto klavie  të modifikuar gjenetikisht ndajnë karakteristika të ngjashme gjenetike dhe molekulare me melanomat njerëzore.

Gjetjet do të kërkojnë konfirmim në studimet njerëzore, por ato sugjerojnë që melanoma mund të lindë nga qelizat burimore të melanociteve në gjëndrat e flokëve, si dhe nga melanocitet në shtresat e lëkurës.

“Duke konfirmuar se qelizat e pigmentit onkogjen në gjëndrat e flokëve janë një burim i besueshëm i melanomës, ne kemi një kuptim më të mirë të biologjisë së këtij kanceri dhe ideve të reja se si t’i kundërvihemi”, thotë Ito.