MENU
klinika

Ja çfarë e shkakton

Ndjeni dhimbje në anën e majtë të barkut dhe në shpatullë?

13.01.2020 - 20:24

Për shkak të pozicionit të shpretkës në pjesën e sipërme të majtë të barkut, një goditje e fortë në zonën e stomakut mund të dëmtojë shpretkën, duke shqyer mbulesën e saj, indin brenda ose të dyja.

Një shpretkë e dëmtuar është shpesh e dhimbshme. Testet e imazhit si ultrasonografia ose tomografia e llogaritur (CT) përdoren për të diagnostikuar një shpretkë të dëmtuar. Transfuzioni i gjakut shpesh është i nevojshëm për të trajtuar një dëmtim të shpretkës, dhe nganjëherë bëhet kirurgji për të hequr ose riparuar shpretkën.

Çarjet  variojnë nga ato të vogla që ndalojnë gjakderdhjen spontanisht tek ato shumë të mëdha që shkaktojnë gjakderdhje potencialisht fatale. Ndonjëherë një koleksion gjaku (hematoma) formohet nën mbulesën e shpretkës ose thellë brenda saj. Shpretka është organi më i dëmtuar në bark si pasojë e përplasjeve të automjeteve, rënia nga një lartësi, keqtrajtime atletike dhe rrahje. Ndonjëherë organet e tjera të barkut gjithashtu dëmtohen. Zgjerimi i shpretkës (për shembull, për shkak të virusit Epstein-Barr që shkakton mononukleozë infektive) e bën shpretkën më të ndjeshme ndaj dëmtimit.

Kur shpretka është e dëmtuar, gjaku mund të lëshohet në bark. Sasia e gjakderdhjes varet nga madhësia e dëmtimit. Një hematomë e shpretkës nuk rrjedh gjak në bark në fillim por mund të këputet dhe rrjedh gjak në ditët e para pas lëndimit, megjithëse këputja ndonjëherë nuk ndodh me javë ose muaj.

Simptomat

Një shpretkë e dëmtuar ose e këputur mund ta bëjë barkun të dhimbshëm dhe të butë. Gjaku në bark vepron si një ngacmues dhe shkakton dhimbje. Dhimbja është në anën e majtë të barkut pak nën kafazin e brinjëve. Ndonjëherë dhimbja ndihet në shpatullën e majtë. Muskujt e barkut kontraktohen në mënyrë refleksive dhe ndjehen të ngurtë. Nëse rrjedh mjaftueshëm gjak, presioni i gjakut bie kanë shikim të paqartë dhe konfuzionin dhe humbasin vetëdijen.

Kur brinjët në anën e majtë janë të thyer, mjekët mund ta vëzhgojnë personin me kujdes për një dëmtim të shpretkës.

Diagnoza

Skanimi me ultratinguj ose tomografi e llogaritur

Mjekët zakonisht bëjnë ultrasonografi ose tomografi të llogaritur (CT) të barkut nëse dyshojnë për një dëmtim të shpretkës. Rrallë, nëse mjekët dyshojnë për një hemoragji të rëndë, kirurgjia bëhet menjëherë për të bërë një diagnozë dhe për të kontrolluar gjakderdhjen. Njerëzit me gjakderdhje të rëndë gjithashtu u jepen lëngje intravenoze dhe nganjëherë transfuzione gjaku.

Trajtimi

  • Transfuzione gjaku
  • Nganjëherë operacioni

Mjekët dikur hiqnin gjithmonë një shpretkë të dëmtuar. Sidoqoftë, heqja e shpretkës mund të shkaktojë probleme të mëvonshme, duke përfshirë një rritje të ndjeshmërisë ndaj infeksioneve të rrezikshme. Mjekët tani e kuptojnë se dëmtimet më të vogla dhe të mesme në shpretkë mund të shërohen pa operacion, megjithëse ndonjëherë kërkohet transfuzion gjaku dhe njerëzit duhet të mjekohen në spital.

Kur operacioni është i nevojshëm, zakonisht e gjithë shpretka hiqet (splenektomia), por ndonjëherë kirurgët janë në gjendje të riparojnë një carje të vogël.