MENU
klinika

Historia e trishtë e Mauros

“Në fillim kisha ethe dhe dhimbje trupi, pas disa ditësh…”

10.01.2020 - 18:16

Një natë, Mauro filloi të ketë ethe dhe dhimbje trupi.  Një mjek në spital , kuptoi se ai thjesht kishte një të ftohtë. Por dy ditë më vonë, ai ishte më keq, me të dridhura, një dhimbje koke, një kollë dhe nyjet limfatike të fryrë në qafë.

Brenda një jave, ai filloi të ndjehej më mirë, por së shpejti sëmundja e tij misterioze mori një kthesë të pazakontë: Mauro papritmas humbi shikimin në syrin e tij të djathtë. Ai nxitoi në repartin e urgjencës, ku mjekët menduan se mund të ketë një dëmtim të trurit. Një analizë në sy  tregoi se retina  ishte shkëputur. Për shkak të simptomave të mëparshme të Mauros, mjekët porositën edhe testet e tuberkulozit dhe HIV, të cilat dolën negativ.

Ende duke kërkuar një diagnozë, një mjek syri gjatë një kontrolli të detajuar  vuri re një model që nuk ishte në përputhje me një dëmtim të kokës ose goditje në tru. Në vend të kësaj, modeli sugjeroi diçka të quajtur histoplazmoz okulare – një sindromë që mund të ndodhë pasi dikush ka pasur histoplazmozë në mushkëri. Mjekët testuan gjakun e Mauros për prova të kërpudhave. Më në fund, një muaj pasi filluan simptomat e tij për herë të parë, testi i gjakut tregoi se ai kishte histoplazmozë. Histoplazmoza është një infeksion i shkaktuar nga një kërpudhë e quajtur Histoplasma. Kërpudhat jetojnë në mjedis, veçanërisht në tokë që përmban sasi të mëdha të zogjëve ose shpendëve

Për të trajtuar infeksionin, ai  mori ilaçe antifungale për një vit. Gjithashtu i injektuan ilaçe në sy. Tani, Mauro është rikuperuar dhe vazhdon të punojë si infermiër , mësues  dhe studiues në Universitet.

Ai thotë se është e rëndësishme të mbani mend që edhe pse histoplazmoza është e zakonshme dhe shpesh vdekjeprurëse në pacientët me HIV , ajo gjithashtu mund të prekë njerëz të shëndetshëm si ai. Mungesa e aksesit në ilaçe dhe kostot e larta të tyre gjithashtu mund të ndikojnë shumë në jetën e pacientëve dhe familjeve.

Mauro thekson gjithashtu rëndësinë e diagnostikimit dhe trajtimit të shpejtë – madje vetë si infermier , marrja e një diagnoze të saktë u desh një kohë. Ai gjithashtu avokon për udhëzime më të forta për diagnostikim ,trajtim dhe ndërgjegjësim të shtuar për këtë sëmundje.