MENU
klinika

Brikena ka një histori të trishtë

Në moshën 12 vjeç pësova deformin të shtyllës kurrizore

25.01.2020 - 11:43

Brikena ishte 12 vjeç kur u paraqit për spital për kujdes shëndetësor .

Aja ka sindromën Prader-Ëilli e cila shoqërohet me zhvillimin e skoliozës (deformin i shtyllës kurrizore). Brikena u diagnostikua me skoliozë në moshë të re.

Lakimi i shtyllës kurrizore u përkeqësua me kalimin e kohës dhe ajo u trajtua nga një kirurg tjetër me teknikën Stapling vertebral, një teknikë e paqartë që nuk arriti të ndalë përparimin e kurbës së krijuar. Ajo më pas u trajtua me procedurën VEPTR por kurba vazhdoi të përkeqësohet, duke përparuar në 107 gradë.

Zgjatja protetike vertikale e zgjerueshme e titanit (VEPTR) është e vetmja pajisje e aprovuar nga FDA për të trajtuar fëmijët me sindromën e insuficiencës torakale, një gjendje kongjenitale ku deformimet e rënda të gjoksit, shpinës dhe brinjëve parandalojnë frymëmarrjen normale, rritjen e mushkërive dhe zhvillimin e mushkërive.

VEPTR është një shufër metalike e lakuar e cila është bashkangjitur në mënyrë kirurgjikale në brinjët e fëmijës, shpinë ose legen duke përdorur grepa në të dy skajet e pajisjes. VEPTR ndihmon në rregullimin e brinjëve të veçantë të fëmijës, në mënyrë që mushkëritë  të rriten dhe zgjerohen ndërsa fëmija rritet.

Gjatësia e pajisjes VEPTR mund të zgjerohet ose kontraktohet kur pacienti rritet.

Brikena pati një operacion shtesë të kryer në gusht të vitit 2013, në të cilën u hoqën disa prej kapseve që i ishin vënë në operacionet e mëparëshme , dhe kolona vertebrale u rikonstruktua dhe u krye instrumentizimi.

Kirurgjia shkoi shumë mirë, siç bëri edhe kursi pas operacionit. Brikena ka ecur shumë mirë. Kurba  u korrigjua në 32 gradë dhe ajo fitoi tre cm në lartësi. Në vizitën  katër-mujore pas operacionit,mjekët i thanë  që mund të fillojë të rifillojë aktivitetet e plota.

Brikena deklaroi, “Ndihem shumë më mirë. Është shumë më e lehtë për mua të lëviz dhe të ecë”.

Nëna e Brikenës u lehtësua nga rezultati i suksesshëm. “Ne u përpoqëm me procedurat e kapseve dhe rritjes së shufrave, të cilat në thelb dështuan. Ne gjithashtu bëmë ushtrime duke përfshirë hipjen mbi kalë dhe kiropraktikë për të forcuar muskujt e Brikenës për të parandaluar përparimin e kurbës, por asgjë nuk funksionoi.

Ne vërtet nuk dinim se çfarë të bënim, derisa bëri operacionin e fundit .

Brikena është 3 cm më e gjatë pas operacionit, që është pika e arritjes  për të. Cilësia e jetës është shumë më e mirë. Ne jemi shumë mirënjohës. Është  si një mrekulli e ndodhur për ne. “