MENU
klinika

Zbuloni 'sekretet' e dobësimit

Ngrirja e yndyrës për dobësim? A ka efekte anësore?

24.01.2020 - 18:07

Laboratori i shoqëruar nga Harvardi që krijoi procesin e “CoolSculpting” ose ndryshje “ngrirje” për zvogëlimin e yndyrës thotë se është në gjurmët e përparimit tjetër në dobësimin jo kirurgjikal.

CoolSculpting ngrin qelizat yndyrore duke aplikuar një jastëk me xhel të ftohtë në lëkurë, duke bërë që qelizat të vdesin dhe ose të shpërndahen ose të zhyten në trup, tha studiuesi kryesor Dr. Lilit Garibyan, një hetues në Qendrën Ëellman për Photomedicine në Massachusetts Spitali i Përgjithshëm në Boston.

Tani laboratori i saj është duke u përpjekur ta bëjë atë proces edhe më efektiv duke injektuar një pluhur të lëngshëm të akullt direkt në depozitat e yndyrës. Në testet me derrat, lagështira e injektueshme që përmban 20% deri në 40% akull bëri që depozitat e yndyrës të shkrihen për disa javë, studiuesit raportuan kohët e fundit në revistën Kirurgji plastike dhe rikonstruktive.

Procedura është drejtuar në provat klinike njerëzore , dhe studiuesit shpresojnë ta miratojnë atë dhe në treg në pak vite, tha Garibyan. Administrata amerikane e Ushqimit dhe Barnave miratoi CoolSculpting në vitin 2008. Garibyan tha që mbetet teknologjia e vetme jokonzive që FDA ka pastruar për të zvogëluar dhe riformuar depozitat e yndyrës në trup. Procesi funksionon duke përdorur një parim që respektoni çdo herë që hapni frigoriferin tuaj – yndyrnat ngrijnë në një temperaturë më të ulët se uji, tha ajo. Gjalpi kthehet në lëng në temperatura të ngrohta, por ngurtësohet në frigorifer, tha Garibyan. Uji mbetet i lëngshëm në temperaturë të ngrohtë ose të ftohtë.

“Indet e pasura me lipide janë më të ndjeshme ndaj dëmtimit të ftohjes”, tha Garibyan. “Ju mund të merrni inde dhjamore ose të pasura me lipide që  vdesin, ku asgjë nuk ndodh me indet rrethuese të pasura me ujë si lëkura apo muskujt.”

Nëse aplikimi i jastëqeve të ftohtë në lëkurën e jashtme mund të shkaktojë që qelizat yndyrore të vdesin, arsyetuan studiuesit, atëherë një zgjidhje shumë e ftohtë e injektuar drejtpërdrejt në një depozitë yndyre mund të funksionojë edhe më mirë. Një zgjidhje sterile e kripës normale dhe glicerinë është sjellë në temperatura afër ngrirjes, dhe më pas injektohet në zona yndyrore. Zgjidhja bëri që qelizat yndyrore të kristalizohen dhe të vdesin në derrat e testit, dhe depozitat e yndyrës të pakësohen, raportuan studiuesit. Por nuk dëmtoi asnjë prej indeve përreth, shtoi Garibyan.

“Kur e injektojmë këtë drejtpërdrejt në muskuj apo lëkurë, asgjë nuk ndodh. Nuk ka asnjë dëmtim të rëndësishëm. Do të ishte vetëm indi yndyrë që preket”, tha ajo. Ky proces i ri duket premtues, por është më tërheqës sesa CoolSculpting dhe do të duhet teste për të vërtetuar sigurinë e tij, tha Dr. Charles Salzberg, shefi i kirurgjisë plastike dhe rindërtuese në Spitalin Mount Sinai në Neë York City. Ai nuk ishte pjesë e hulumtimit.

Salzberg tha që CoolSculpting është një proces shumë i sigurt, por shpesh nën-dorëzohet për sa i përket zvogëlimit të pritshëm të yndyrës.

Injeksioni i sapo zhvilluar “është një gjë shumë pozitive dhe mund të jetë një mjet i mrekullueshëm për të hequr qafe yndyrën e lokalizuar, por do të duhej të provohej e sigurt”, tha Salzberg. “Ju po injektoni lëng akulli tek pacientët. A kanë ndonjë problem?”