MENU
klinika

Studimi i ri

Pap-test/ Shumë femra bëjnë analiza të kota

07.01.2020 - 16:54

Shumë vajza adoleshente amerikane dhe gra të reja nën moshën 21 vjeç po kalojnë analiza të legenit dhe Pap teste që ata thjesht nuk u duhen, zbulon një studim i ri.

“Prindërit e adoleshentëve dhe grave të reja duhet të jenë të vetëdijshëm që kontrollimi i kancerit të qafës së mitrës nuk rekomandohet në mënyrë rutinore në këtë grupmoshë,” tha studiuesi i lartë i studimit, Dr. George Saëaya. Ai është profesor i obstetrikës, gjinekologjisë dhe shkencave riprodhuese në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko.

Saëaya gjithashtu theksoi se “ekzaminimet e legenit nuk janë të nevojshme përpara se të merrni shumicën e kontraceptivëve dhe shpesh nuk janë të nevojshme për të kontrolluar për infeksione seksualisht të transmetueshme”.

Sidoqoftë, ky studim zbuloi se miliona femra të moshës 15-20 vjeç marrin në mënyrë të panevojshme testet. Kjo mund të çojë në rezultate të rreme-pozitive, mbitrajtime , ankth dhe shpenzime të panevojshme, tha ekipi i hulumtimit në një njoftim universitar.

Një obstetër-gjinekolog që nuk ishte i përfshirë në raportin e ri tha se gjetjet i bënin jehonë atyre të studimeve paraprake.

Është  e qartë, “respektimi më i mirë ndaj udhëzimeve të rekomanduara të krijuara nga studime të bazuara në prova është i përshtatshëm dhe i nevojshëm”, tha Dr. Mitchell Kramer. Ai drejton obstetrikën dhe gjinekologjinë në Spitalin Huntington të Northëell Health në Huntington, N.Y.

“Marrja e mesazhit tek ofruesit e kujdesit shëndetësor riprodhues të grave në lidhje me këto udhëzime duhet të përmirësohet,” tha Kramer.

Në studimin e ri, grupi i Saëaya gjurmoi të dhënat e viteve 2011-2017 mbi shumë pacientë të moshës 15-20 vjeç. Të gjithë kishin marrë një provim të legenit gjatë një viti më parë. Të dhënat treguan se provimi ishte potencialisht i panevojshëm në më shumë se 54%  të pacientëve. Për më tepër, gati një e pesta e femrave më të reja se mosha e rekomanduar 21 vjeç kishin kaluar një test Pap brenda vitit të kaluar. Rreth 72% e këtyre testeve u kryen si “pjesë e një testimi rutinë” dhe ishin potencialisht të panevojshme, thanë studiuesit.

Në pothuajse të gjitha rastet, provimet e legenit u kryen në të njëjtën kohë me Pap-testin, sipas studimit të publikuar më 6 janar në JAMA Interior Medicine.

Adoleshentët dhe gratë e reja që do të ekzaminoheshin për një infeksion seksualisht të transmetueshëm kishin pothuajse katër herë më shumë të ngjarë të kishin një test Pap dhe 60% më shumë të ngjarë të kishin një provim të legenit sesa ato që nuk ishin ekzaminuar, zbuluan studiuesit. Adoleshentët dhe gratë e reja që përdorën kontrollin hormonal të lindjes – për shembull pilulën kontraceptive – kishin 75% më të predispozuar të kishin një test Pap dhe 31% më të predispozuar të kishin kaluar një ekzaminim të legenit, kundrejt atyre që nuk përdorën kontroll të tillë të lindjes metodat. Të gjitha këto teste të panevojshme shtojnë shumë kostot e kujdesit shëndetësor, vuri në dukje grupi i Sawaya.

Kramer beson se “pjesa më e madhe e mjekëve pajtohen me rekomandimet në lidhje me mos kryerjen e Paptestit në pacientët para moshës 21 vjeç, përveç nëse ekziston një çështje e fortë mjekësore ose problem”

Dhe, ai shtoi se “e njëjta gjë vlen edhe për provimet e legenit, me paralajmërimin se pacienti nuk ka probleme të rëndësishme ose ankesa që do të garantonin një provim fizik”.

Në shumë raste, edhe nëse ekzistojnë “probleme ose ankesa”, një pacient i ri mund të nënshtrohet një testi ultratinguj të legenit në vend të një ekzaminimi fizik të legenit, vuri në dukje Kramer.

Megjithatë, vendimi për të kryer një provim të legenit në pacientët e rinj është ai që vendoset më së miri rast pas rasti, shtoi ai.

“Unë do të theksoja se këto janë vetëm udhëzime, dhe situata e secilit pacient duhet të vlerësohet individualisht nga mjeku, në mënyrë që të mos shmanget ose të neglizhohet një situatë ose gjendje që garanton një provë Pap  ose legen”, tha Kramer.