MENU
klinika

Historia e Sandrës

Papritur humbi kujtesën dhe u shtrua në spital…

24.01.2020 - 18:20

Sandra ishte një vajzë 25-vjeçare e shtruar në spital për ndryshime të papritura të sjelljes dhe episodeve të kujtesës dukshëm të dobët.

Ajo ishte e hutuar në lidhje me historinë e saj të fundit dhe besoi se ishte në një spital të ndryshëm, i vendosur 800 milje larg vendit, ku në të vërtetë ishte shtruar dikur. Diagnostifikimi fillimisht i konsideruar përfshin skizofreninë, çrregullimin bipolar, çrregullimin e personalitetit antisocial dhe abuzimin e substancave. Ajo e ishte nisur me neuroleptikët (qetësuesit) me pak përfitime.

Në këtë pranim të mëvonshëm në spital fillimisht mendohej se kishte fugë disociuese ose amnezi. Ajo u testua dhe u zbulua se ishte shumë e hipnotizueshme, dhe iu kërkua të rivendoste kohën kur në fakt ishte pranuar në spitalin tjetër. Ajo kujtoi përvojën e mëparshme dhe më pas u ndihmua të riorientohej në kohën dhe vendndodhjen e duhur. Është përcaktuar që për disa vite ajo kishte pësuar boshllëqe të konsiderueshme në memorje. Ajo gjithashtu kishte ndryshime domethënëse, të papritura në shprehjen e saj të emocioneve dhe sjelljes – ndërsa Sandra ishte përgjithësisht e pranueshme dhe e dobishme, ajo papritmas do të bëhej armiqësore dhe jo bashkëpunuese.

Ajo kishte thënë dhe bërë gjëra që i mohoi fuqishëm sepse nuk mbante mend se i kishte bërë ato. Në një rast të mëvonshëm, ajo u pranua në departamentin e urgjencës me një prerje të thellë në kofshë, duke thënë me lot se kishte vrapuar në një fushë dhe ra. Ky shpjegim ishte edhe i paqartë dhe në kundërshtim me llojin e dëmtimit. Në këtë rast, hipnoza u përdor për të ndihmuar të kujtonte se si ndodhi dëmtimi duke lëvizur me kohë në fillim të ditës.

Një komponent tjetër i identitetit të Sandrës, e cila e quajti veten Meri, me qetësi raportoi të nxirrte një thikë dhe të prerë këmbën e saj “aq thellë sa edhe unë nuk mund ta shikoja.” Ajo tha se po e bënte atë për të ndëshkuar Sandrën që e linte veten të abuzohej – “Nëse nuk mund të fitoj unë, atëherë mund të fitojë ajo .” Kur u pyet nëse ajo kishte frikë se mund të vdiste nga humbja e gjakut, ajo tha: “Jo, ajo do të kujdeset për të. Por edhe sikur ajo të vdiste, unë mund të bëhesha me dikë tjetër.

Sandra filloi psikoterapinë, e cila e ndihmoi të shihte këto pjesë të identitetit të saj si pjesë të integruara dobët të vetes së saj të përgjithshme, sesa si “personalitete” të dallueshme. “Ajo u inkurajua t’i integronte ato dhe mësoi të vlerësonte bashkëpunimin e Sandrës dhe pohimin e Merit, të dyja në moderim . Ajo më vonë tha, “Unë erdha ta kuptoj Merin si unë, Sandrën si unë. Para kësaj unë nuk doja ta bëja – atëherë do të duhej të isha përgjegjëse… .. ”

Ajo u përmirësua duke punuar përmes kujtimeve të një fëmijërie të trazuar. Prindërit e saj ishin divorcuar kur ajo ishte gjashtë vjeç, dhe nëna e saj u përfshi me një burrë që abuzonte me drogën, kryesisht kanabis dhe filloi të abuzonte seksualisht me Sandrën kur ishte 11. Ajo kishte kujtesë të kufizuar të abuzimit, por gradualisht u bë më e aftë për ta diskutuar atë.

Ajo u mësua se si të ristrukturonte kujtesën e abuzimit për të përfshirë aftësinë e saj për ta ndërprerë atë. Ajo gjithashtu filloi të marrë ilaçe kundër depresionit . Sandra iu përgjigj mirë kombinimit të antidepresantëve dhe psikoterapisë.  Filloi  të zhvillojë marrëdhënie më të qëndrueshme dhe të shëndetshme. Diagnoza e saj ishte çrregullim i identitetit disociues.

Çrregullimet  disociuese përfshijnë probleme me kujtesën, identitetin, emocionin, perceptimin, sjelljen dhe ndjenjën e vetvetes. Simptomat disociuese mund të prishin potencialisht çdo fushë të funksionimit mendor.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Beteja e Anës për të motrën

Angazhimi dhe përkujdesja për Alzheimerin