MENU
klinika

Ja koha e duhur kur duhet ta merrni

Përdorni hollues gjaku?

18.01.2020 - 10:08

Pacientëve që marrin Warfarin për të holluar gjakun u është thënë që duhet të merret natën, por një studim i ri që zbuloi se koha e ditës nuk ka rëndësi.

“Nëse Warfarin është marrë në mëngjes, apo në mbrëmje, efekti i tij terapeutik është i njëjtë,” tha studiuesi kryesor Dr. Scott Garrison, një profesor i asociuar i mjekësisë familjare në Universitetin e Alberta në Edmonton, Kanada.

“Mjekët  duhet të ndalojnë t’u thonë pacientëve që të përdorin ëarfarin në mbrëmje; përkundrazi, ëarfarin duhet të merret sa herë që respektimi i rregullt do të ishte më i lehtë për pacientët,” shtoi ai. Ilaçi përdoret për të parandaluar mpiksjen e gjakut që mund të shkaktojë goditje, sulme në zemër dhe bllokime. Përdoret gjithashtu për të trajtuar ritmin jonormal të zemrës të quajtur fibrilacion atrial.

Mjekët kanë pasur një arsye praktike për t’u thënë pacientëve që të marrin ëarfarin në mbrëmje, tha Garrison. Pacientët që e përdorin atë duhet të bëjnë teste gjaku çdo një deri në katër javë për të përcaktuar nëse doza e tyre është e saktë – shumë mund të çojë në gjakderdhje, shumë pak nuk do të parandalojnë mpiksjen. Marrja e barit gjatë natës do të thoshte më pak kohë midis marrjes së një rezultati të provës dhe rregullimit të dozës.

Për studimin, ekipi i tij caktoi rastësisht 217 pacientë që të merrnin ëarfarin qoftë në mëngjes ose në mbrëmje.

Gjatë shtatë muajve, studiuesit gjurmuan sasinë e kohës kur nivelet e gjakut të pacientëve ishin jashtë kufijve ku Warfarin është më efektiv. Asnjë ndryshim domethënës në efektivitet nuk u pa, pavarësisht kur u mor ilaçi, zbuloi studimi. Warfarin është një ilaç i vështirë për tu menaxhuar, tha Dr. Salman Azhar, drejtor i programit të goditjes në tru në spitalin Lenox Hill në New York City. Ai nuk ishte i përfshirë në studim.

holluesit e gjakut-konica.al

“Është e vështirë sepse është një ilaç që është aq i ndryshueshëm në varësi të asaj që ju hani, dhe cilat ilaçe të tjera po merrni. Për shembull, ilaçi mund të ndryshojë nga dieta si të hahet perime me gjethe të errëta dhe brokoli, ose ilaçe si antibiotikë,” tha ai. Këto perime përmbajnë vitaminë K, e cila nxit koagulimin. Dhe antibiotikët ndryshojnë mënyrën e metabolizmit të ëarfarinës në mëlçi, tha Azhar.

Azhar vuri në dukje se studime të tjera kanë zbuluar se pacientët që përdorin ëarfarin ishin në intervalin terapeutik vetëm rreth 55% të kohës. Kjo do të thotë se ata nuk po përfitonin nga ilaçi deri në 40% të kohës, tha ai. Vështirësia në administrimin e ëarfarinës është arsyeja kryesore që mjekët po kalojnë pacientët  në antikoagulantë më të rinj, tha Azhar. Këto ilaçe më të reja, të tilla si Xarelto (rivaroxaban) dhe Eliquis (apixaban), nuk kërkojnë teste të shpeshta të gjakut ose monitorime të tjera dhe nuk preken nga dieta ose ilaçet e tjera, tha Azhar.

holluesit e gjakut-konica.al

“Grupi më i madh i njerëzve që janë duke marrë antikoagulim janë njerëzit me fibrilacion atrial, dhe pothuajse të gjithë ata kanë të drejtë të marrin këto ilaçe të reja”, tha ai, “Dhe krejt sinqerisht, unë mendoj se shumica prej nesh po i vendosin njerëzit në këto medikamente të reja dhe mos zgjedhje për të shkuar në rrugën e ëarfarin “.

Warfarin është akoma ilaçi i zgjedhur për pacientët që kanë valvula mekanike të zemrës ose një rrezik më të lartë gjenetik të gjakderdhjes kronike ose, të cilët kanë tendencë të kenë më shumë mpiksje jo nga një problem i zemrës, thjesht nga diçka që kanë të bëjnë me gjakun e tyre, tha Azhar.

Raporti u botua në numrin e janarit të Annals of Medicine Family.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shkaqet dhe diagnostikimi!

Keni hasur gjak gjatë kollitjes?

Sindroma antifosfolipid

Abortet shpesh ndodhin nga ky shkak!