MENU
klinika

Kujdes!

Presioni i gjakut tek të rinjtë, shenjë e keqe për shëndetin

24.01.2020 - 17:57

Nëse numrat tuaj të presionit të gjakut lëkunden nga e ulta në të larta dhe përsëri lartë , kjo mund të jetë keq për shëndetin e zemrës në moshën e mesme, tregojnë kërkime të reja.

Në fakt, çdo goditje 4 mm Hg në presionin sistolik të gjakut – numri kryesor në një lexim – gjatë moshës madhore ishte i lidhur me një rrezik 15% më të lartë për sëmundje të zemrës në moshën e mesme, zbuloi ekipi i studimit.

Autori kryesor i studimit, Dr Yuichiro Yano beson se gjetjet kanë implikime se si kontrollet rutinore të presionit të gjakut interpretohen nga mjekët.

“Nëse një pacient hyn me një lexim në Dhjetor dhe një lexim dukshëm më të ulët në Janar, mesatarja mund të jetë brenda intervalit që do të duket normale,” tha Yano, një profesor ndihmës i mjekësisë familjare në Universitetin Duke në Durham, N.C.

“Por, a është i lidhur ky ndryshim me rezultatet e shëndetit në jetën e mëvonshme?” tha ai në një njoftim. “Kjo është pyetja që ne kërkuam t’i përgjigjeshim në këtë studim, dhe rezulton se përgjigjja është po.”

Në studimin e tyre, studiuesit mblodhën të dhëna për afro 3,400 njerëz që u regjistruan në një studim të sëmundjeve të zemrës në mesin e viteve 1980.

Presioni i gjakut i pacientëve u mor disa herë gjatë 10 viteve në vijim, dhe pas një dekade pacientët ishin mesatarisht rreth 35 vjeç.

Deri atëherë, studiuesit identifikuan se cilët pacientë kishin ndryshime në presionin sistolik të gjakut dhe më pas gjurmuan kushtet e tyre të zemrës edhe për 20 vjet të tjerë, kur ata ishin mesatarisht 55 vjeç.

Gjatë atyre viteve, 181 pjesëmarrës vdiqën dhe 162 patën sëmundje kardiovaskulare ose ngjarje të tilla si sëmundje të zemrës, dështim të zemrës, goditje në tru, mini-goditje ose një stent të vendosur për të zhbllokuar arteriet.

Ekipi i Dukës zbuloi se luhatjet e presionit të gjakut në rini dukeshin të lidhura me shanset më të mëdha për problemet e zemrës dekada më vonë. Ky konstatim u mbajt edhe kur studiuesit faktorizuan presionin e gjakut mesatar të një pacienti gjatë moshës madhore.

Udhëzimet aktuale që drejtojnë mjekët nëse duhet të përshkruajnë apo jo ilaçe të presionit të gjakut “injorojnë ndryshueshmërinë në leximet e presionit të gjakut”, sipas Yano.

Dy kardiologë të palidhur me hulumtimin e ri ranë dakord që numrat e presionit të gjakut ia vlen të shikohen.

Dr Guy Mintz drejton shëndetin kardiovaskular në Spitalin Sandra Atlas Bass Heart në Manhasset, N.Y. Ai tha që pacientët më të rinj, veçanërisht, shpesh ulin nivelet e presionit të gjakut.

“Shumë pacientë vijnë në zyrë dhe zbulohet se kanë një presion të ngritur të gjakut, por para se mjeku të mund të thotë hipertension, pacientët kanë shkrimin e tyre: ‘Kam pirë kafe këtë mëngjes, nxitova këtu, u acarova në punë ose kisha ushqim të kripur mbrëmë, ” tha Mintz.

Por “mesazhi nga ky studim është i fuqishëm dhe i rëndësishëm,” tha ai. “Klinikët nuk mund të pranojnë justifikime të pacientëve dhe duhet të jenë më vigjilentë në trajtimin e hipertensionit në një moshë më të re.”

Këto trajtime nuk janë vetëm ilaçe, shtoi Mintz, por përfshijnë ndryshime në stilin e jetës, siç janë shkurtimi i kripës, humbja e kilogramëve të tepërt dhe futja në një rutinë ushtrimesh aerobike.

“Vetëm kur ndërhyrja në stilin e jetës nuk e bën pacientin të rregulloj presionin e gjakut, duhet të konsiderohet mjekimi”, tha Mintz.

Dr. Satjit Bhusri është një kardiolog në Spitalin Lenox Hill në Neë York City. Duke lexuar gjetjet, ai tha se ka arsye fiziologjike pse lëkundjet në presionin e gjakut mund të shpejtojnë sëmundjet e zemrës.

“Kur presionet e gjakut lëkunden nga shumë e lartë në shumë të ulët, organet nuk janë në gjendje të përgjigjen dhe të funksionojnë në një gjendje të qëndrueshme,” shpjegoi Bhusri. “Si rezultat ato forcohen, arteriet ngurtësohen dhe muskujt e zemrës madje mund të dështojnë.

Raporti u botua në internet 22 janar në revistën JAMA Cardiology.