MENU
klinika

Historia e Sabinës

Sëmundja filloi me dhimbje në kyçin e këmbës së djathtë

09.01.2020 - 17:41

Sëmundja e Sabinës filloi me një dhimbje të pazakontë në kyçin e këmbës së saj të djathtë. “Unë e injorova dhimbjen sepse mendova se nuk ishte diçka e madhe.

Disa ditë më vonë, dhimbja ende nuk kishte shkuar dhe ishte përhapur në gjithë kyçin e këmbës. Mendova se ishte e çuditshme, kështu që shkova në urgjencë , “tha Sabina. Mjekët testuan Sabinën për llojet e artritit të shkaktuar nga sistemi imunitar i trupit dhe infeksione të caktuara, por rezultatet ishin negative. Ata i kërkuan që të kthehej brenda një jave. “Gjendja ime po përkeqësohej dhe keqësohej çdo ditë. U përhap nga kyçin e këmbës deri në gjunjë, i cili filloi të bymehet. Kycet filluan të ndjehen si gurë, “tha ajo.

Pas shumë zhgënjimeve, testeve jo-gjithëpërfshirëse dhe akoma pa diagnozë, ajo vendosi të vizitojë një specialist, i cili përsëriti teste për artritin dhe bëri  rrezet X të nyjeve . Specialisti dyshoi se dhimbjet e nyje të Sabinës mund të shkaktohen nga një sëmundje kërpudhore e quajtur Ethe Valley dhe sugjeroi që ajo të vizitojë një mjek për sëmundje infektive. Ndërkohë, dhimbja e Sabinës vazhdoi të forcohej. “Ishte si një makth,” tha ajo.

Mjeku konfirmoi që ajo kishte ethe Valley (coccidioidomycosis), një sëmundje kërpudhore që mund të mjekohet me ilaçe antifungale. Shumica e njerëzve që marrin ethe zhvillojnë simptoma të ngjashme me gripin si lodhje, kollë dhe ethe, por rreth një në pesë persona mund të zhvillojnë dhimbje të nyjeve siç bëri Sabina.

Kjo formë nganjëherë quhet “reumatizma e shkretëtirës” për shkak të vendit ku jeton kërpudhat që shkaktojnë ethe Valley. Në shumicën e pacientëve, dhimbja e nyjeve nuk shkaktohet nga infeksioni i vetë nyjeve. Në vend të kësaj, dhimbja rezulton nga sistemi imunitar i trupit duke u bërë mbingarkesë për të luftuar infeksionin diku tjetër. Për shumë njerëz, simptomat e etheve Valley largohen pa trajtim, por disa njerëz kanë nevojë për ilaçe antifungale. Sabina, nga ana tjetër, po merr ilaçe për dhimbje për simptomat  dhe po fillon të shërohet. “Unë mendoj se koha më e keqe ka mbaruar. Tani, thjesht po pres dhe po luftoj. Mund t’i lëviz këmbët pak. . . . Ata nuk do të ndjehen më si beton dhe gjunjët dhe muskujt po punojnë pak. “

Sabina nuk dinte për ethe Valley para se të sëmurej. Ajo mendon se udhëtarët duhet të jenë të vetëdijshëm për rreziqet, në mënyrë që të diagnostikohen dhe trajtohen sa më shpejt që të jetë e mundur nëse sëmuren.