MENU
klinika

Ja çfarë shkakton

Shqetësimi dhe ankthi i nënës mund të dëmtojë fëmijën

18.01.2020 - 10:29

Dëgjimi se foshnja juaj e palindur ka sëmundje kongjenitale të zemrës mund të jetë traumatike, por tani hulumtimet e reja sugjerojnë që nëse përjetoni stres, ankth ose depresion më pas kjo mund të ndikojë në zhvillimin e trurit të foshnjës .

Sëmundja kongjenitale e zemrës (probleme strukturore me zemrën) është një nga defektet më të zakonshme të lindjes. “Ne u alarmuam nga përqindja e lartë e grave shtatzëna me një diagnozë të një problemi kryesor të zemrës së fetusit, i cili testoi pozitiv për stresin, ankthin dhe depresionin,” tha bashkëautorja e studimit Catherine Limperopoulos. Ajo është drejtore e Qendrës për trurin në zhvillim në Spitalin Kombëtar të Fëmijëve në Uashington, D.C.

“Ne raportojmë për herë të parë se ky mjedis sfidues prenatal, dëmton rajone të trurit të fetusit që luajnë një rol të madh në të mësuar, memorie, koordinim dhe zhvillim shoqëror dhe të sjelljes, duke e bërë atë edhe më të rëndësishme për ne që t’i identifikojmë këto gra herët gjatë shtatëzanisë për të ndërhyrë, “tha Limperopoulos në një njoftim për lajmet në spital.

“Është thelbësore që ne t’i bëjmë këto shqyrtime në mënyrë rutinore dhe t’u sigurojmë grave shtatzëna qasje në ndërhyrje për të ulur nivelin e stresit”, përfundoi ajo. Studimi përfshiu 48 gra shtatzëna, fetuset e të cilave u diagnostikuan me sëmundje të lindura të zemrës, dhe një grup kontrolli prej 92 grave shtatzëna që nuk kishin komplikime.

Nga gratë që presin një fëmijë me sëmundje kongjenitale të zemrës, 65% rezultuan pozitive për stresin, 44% rezultuan pozitive për ankthin, dhe 29% rezultuan  pozitive për depresion. Normat në grupin e kontrollit ishin 27% për stresin, 26% për ankthin dhe 9% për depresionin. Imazhet e trurit të MRI të fetuseve u kryen midis 21 dhe 40 javëve të gestacionit.

Në mesin e grave që prisnin një foshnjë me sëmundje të lindur të zemrës – por jo në mesin e atyre që janë në grupin e kontrollit – stresi dhe ankthi në tremujorin e dytë u shoqëruan me fetuse me një hipokampus më të vogël të majtë dhe cerebellum (tru) më të vogël. Sidoqoftë, studimi nuk vërtetoi se stresi i nënës shkaktoi në fakt këto ndryshime në zhvillimin e trurit. Pjesët specifike të trurit – koka dhe trupi i hipokampusit dhe lobi i majtë cerebellar – ishin më të ndjeshëm ndaj rritjes . Hipokampusi është thelbësor në kujtesën dhe mësimin, ndërsa cerebellumi kontrollon koordinimin motorik dhe gjithashtu është i përfshirë në zhvillimin shoqëror dhe të sjelljes, sipas studiuesve.

Studimi u botua në internet në 13 janar në revistën JAMA Pediatrics.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Amanda nuk mund ta ndalonte gjakderdhjen

Në fund të shtatzënisë së saj pati një prerje në gju