MENU
klinika

Disa këshilla

Si të mbrohemi nga koronavirusi

29.01.2020 - 12:44

Me shpërthimet e fundit të raportuara në të gjithë lajmet, mund të shqetësoheni për kontraktimin e koronavirusit. Koronavirus është një familje potencialisht kërcënuese për jetën e viruseve që shkaktojnë kushte si ftohja e zakonshme, MERS, SARS dhe kushte të tjera të frymëmarrjes, duke përfshirë edhe llojet e reja të virusit.

Ndërsa koronavirusi mund të jetë serioz, marrja e masave parandaluese mund t’ju ndihmojë të mbroni shëndetin tuaj në publik, në shtëpi, dhe ndërsa kujdeseni për një person të sëmurë. Nëse dyshoni se keni virus, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj.

Duke mbrojtur veten kundër Koronavirus

Lani duart tuaja me sapun dhe ujë për të minimizuar rrezikun e infektimit. Mënyra më e mirë për të parandaluar koronavirusin është të lani duart sa më shpesh që të jetë e mundur. Lagni duart tuaja me ujë të ngrohtë, pastaj aplikoni një sapun të butë. Punojeni sapunin në një lesh për 20-30 sekonda, pastaj shpëlajini duart tuaja të pastra nën ujë të ngrohtë të rrjedhshëm.

Lani gjithmonë duart tuaja para se të hani ose pini ndonjë gjë. Sidoqoftë, është mirë të lani duart në çdo kohë që jeni jashtë në publik ose  rreth dikujt që dyshoni se mund të jetë i sëmurë.

Mbajini duart larg syve, hundës dhe gojës. Ju mund të vini në kontakt me koronavirusin në një sipërfaqe, si një pemë etj. Kur kjo të ndodhë, mikrobet mund të qëndrojnë në duart tuaja, kështu që ju lehtë mund të infektoheni nëse prekni fytyrën me duar të ndyra. Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës në rast se virusi është në lëkurën tuaj.

Nëse keni nevojë të prekni fytyrën tuaj, lani duart së pari, kështu që nuk keni më pak të ngjarë të infektoni veten.

Qëndroni larg nga njerëzit që kolliten ose teshtijnë. Meqenëse koronavirusi është një infeksion i frymëmarrjes, kollitja dhe teshtitja janë simptoma të zakonshme. Për më tepër, kollitja dhe teshtitja të dy lëshojnë virusin në ajër, kështu që mund të rrisin rrezikun tuaj për infeksion. Mbani distancën tuaj nga njerëzit që duket se kanë simptoma të një infeksioni të sipërm të frymëmarrjes.

Nëse është e përshtatshme, kërkoni nga personi që të qëndrojë larg jush. Ju mund të thoni, “Vura re që kolliteshit. Shpresoj të ndjeheni më mirë së shpejti, por ju lutem mbani distancën tuaj që të mos sëmurem. ”

Dezinfektoni sipërfaqet me prekje të lartë çdo ditë duke përdorur një produkt që shkatërron viruset. Fatkeqësisht, koronavirusi mund të mbetet në sipërfaqe, të tilla si dyert, banakët dhe rubinetat.

Përdorni një dezinfektues  për të pastruar këto sipërfaqe çdo ditë. Sigurohuni që sipërfaqja të mbetet e lagur për rreth 10 minuta që të vrasi në mënyrë efektive virusin. Kjo kufizon rrezikun që virusi të mbetet në sipërfaqe dhe të shkaktojë potencialisht një infeksion.

Në shtëpinë tuaj, dezinfektoni banakët e kuzhinës, banakët e banjës dhe rubinetat.

Në punë, sipërfaqe të pastra me të cilat njerëzit priren të prekin, të tilla si  kangjellat e shkallëve, tabelat dhe sportelet.

Vishni një maskë fytyre të disponueshme ndërsa jeni në publik. Meqenëse koronavirusi përhapet nëpër ajër, është e mundur të marrësh frymë brenda. Mbuloni hundën dhe gojën me një maskë fytyre të disponueshme për të kufizuar rrezikun tuaj për kontraktimin e virusit.

Mos përdorni përsëri maskat tuaja sepse kjo mund të rrisë rrezikun e kontraktimit të koronavirusit.

Lani gjithmonë duart pasi të keni hequr maskën në rast se keni hasur në koronavirus. Nëse hiqni maskën tuaj dhe menjëherë prekni fytyrën tuaj, mund të sëmureni nëse mikrobet janë të pranishme.

Nëse jeni në rrezik të lartë për infeksione të frymëmarrjes ose keni çrregullime të mushkërive si astma dhe po udhëtoni ndërkombëtarisht, vishni një maskë të disponueshme në aeroplan për të ndihmuar në parandalimin e përhapjes së infeksionit.

 

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Shtyni vizitat në Kinë. Coronavirusi është shumë i rrezikshëm"

Virusi vdekjeprurës/ Ambasadori shqiptar në Kinë jep alarmin: Kujdes!