MENU
klinika

Studim

Ultratingulli i përqëndruar shkatërron kancerin

13.01.2020 - 18:41

Hulumtimi është ende në fazat e hershme, por shkencëtarët thonë se ata kanë zhvilluar një teknikë ultratinguj me intensitet të ulët që vret qelizat kancerogjene pa dëmtuar qelizat e shëndetshme.

Ultratingulli i përqëndruar tashmë përdoret për të shkatërruar tumoret, me shumicën e qasjeve duke përdorur ose rreze me intensitet të lartë për të ngrohur dhe shkatërruar qelizat ose ngjyrosje kontrasti të injektuar. Por të dyja qasjet mund të dëmtojnë qelizat e shëndetshme dhe ngjyrat e kontrastit funksionojnë vetëm për një pakicë të tumoreve. Qasja e re – e zhvilluar nga një ekip në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni dhe Instituti i Kërkimeve Beckman nga qyteti i Hope – shfrytëzon vetitë e caktuara fizike dhe strukturore të qelizave tumorale për të ofruar një trajtim më të sigurt. Duke zvogëluar intensitetin e ultrazërit dhe duke krahasuar frekuencën në qelizat e synuara, ekipi shpërtheu disa lloje të qelizave kancerogjene pa dëmtuar qelizat e shëndetshme të gjakut, sipas raportit.

Hulumtimi – raportuar më 7 janar në revistën Applications Physics Letters – është një përparim i ri në një fushë në zhvillim të quajtur onkotripsi. Kjo bëhet duke synuar dhe vrarë qelizat e kancerit bazuar në vetitë e tyre fizike. “Kjo është një provë tërheqëse e konceptit për një lloj të ri të terapisë së kancerit që nuk kërkon që kanceri të ketë shënues molekular unik ose të vendoset veçmas nga qelizat e shëndetshme për t’u synuar,” tha autori kryesor David Mittelstein, një doktor në Pasadena.

“Vetëm duke akorduar frekuencën e stimulimit, ne pamë një ndryshim dramatik në mënyrën se si reaguan kanceri dhe qelizat e shëndetshme,” shpjegoi ai në një njoftim për lajmet nga Instituti Amerikan i Fizikës. “Ka shumë pyetje të mbetura për të hetuar në lidhje me mekanizmin e saktë, por gjetjet tona janë shumë inkurajuese.”

kanceri i qafes se mitres-konica.al

Mittelstein dhe kolegët e tij shpresojnë që hulumtimi i tyre të inkurajojë të tjerët të studiojnë onkotripsinë si një trajtim kanceroz që një ditë mund të përdoret së bashku me kimioterapinë, imunoterapinë, rrezatimin dhe kirurgjinë.