MENU
klinika

Kurseni një vizitë në spital

Vaksina e gripit mund t’i shpëtojë jetën fëmijës tuaj

27.01.2020 - 17:04

Ky sezon i gripit po godet veçanërisht veçanërisht fëmijët, por hulumtimet e reja tregojnë se një goditje gripi është akoma e vlefshme për këta pacientë më të rinj.

Vaksinimi përgjysmoi rrezikun e shtrimit në spital për komplikime të lidhura me gripin tek fëmijët e vegjël, zbuluan shkencëtarët.

Studiuesit analizuan të dhënat e vaksinimit nga më shumë se 3,700 fëmijë, të moshës 6 muaj deri në 8 vjet, të cilët u pranuan në gjashtë spitale në Izrael gjatë dimrave 2015-2016, 2016-2017 dhe 2017-2018.

Vaksinimi i plotë ndaj gripit uli rrezikun e shtrimit në spital për ndërlikime të lidhura me gripin me 54%, sipas studimit të studiuesve të Universitetit Ben-Gurion të Negev (BGU) në Izrael dhe Universitetit të Miçiganit.

Studimi, i botuar së fundmi në revistën Klinike Infektive të Sëmundjeve, mbështet udhëzime në Shtetet e Bashkuara dhe Izrael që rekomandojnë deri në dy doza vaksinash për fëmijët që nuk janë vaksinuar kurrë ose që më parë kanë marrë një dozë.

Autorët e studimit shtuan se gjetjet e tyre mbështesin gjithashtu rekomandimet e organizatave shëndetësore që fëmijët të marrin një vaksinë gripi çdo vit, preferohet para fillimit të dimrit dhe veçanërisht gjatë fëmijërisë së hershme. Fëmijët nën moshën 5 vjeç kanë një rrezik të lartë të komplikimeve të gripit.

“Fëmijët e vaksinuar sipas udhëzimeve të qeverisë janë shumë më mirë të mbrojtur nga gripi sesa ata që marrin vetëm një vaksinë,” tha bashkëdrejtuesja e studimit Hannah Segaloff. Ajo është një epidemiologe në Shkollën e Shëndetit Publik të Universitetit të Miçiganit, në Ann Arbor.

“Mbi gjysma e popullatës sonë të studimit kishte kushte themelore që mund t’i vënë ata në rrezik të lartë për komplikime të rënda të lidhura me gripin, kështu që parandalimi i gripit në këtë grup është mjaft i rëndësishëm,” shpjegoi Segaloff në një njoftim të lajmeve BGU.

“Rezultatet treguan gjithashtu se vaksina ishte efektive në tre sezone të ndryshme me viruse të ndryshme qarkulluese, duke forcuar rëndësinë e marrjes së një vaksine të gripit çdo vit, pavarësisht se çfarë tendosje e virusit po qarkullon”, tha Segaloff.

Për shkka të një lloj gripi që fëmijët mund të jenë veçanërisht të prekshëm , më pak se dy muaj në këtë sezon gripi 39 fëmijë kanë vdekur tashmë, sipas të dhënave nga Qendrat e Sh.B.A-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.