MENU
klinika

Sudimi që nxorri të vërtetat

“1 në 4 fëmijë merr antibiotikë të dëmshëm”

08.02.2020 - 12:57

Një e katërta e fëmijëve që marrin antibiotikë në spitalet e fëmijëve u jepen ilaçet në mënyrë jo të duhur, gjë që rrit rrezikun e rezistencës ndaj antibiotikëve, thonë studiuesit.

“Rezistenca antibiotike është një rrezik në rritje për të gjithë; megjithatë, ka të dhëna të kufizuara për fëmijët,” tha bashkëautori i studimit Dr. Jason Newland, një profesor i pediatrisë në Universitetin e Uashingtonit në Shën Louis.

“Të dhënat për të rriturit kanë sugjeruar që 30% -50% e antibiotikëve të përdorur në të rriturit në spital është e papërshtatshme,” vuri në dukje Neëland në një njoftim universitar. Ai tha se qëllimi i studimit ishte të përcaktonte nëse antibiotikët e përdorur për të trajtuar fëmijët e shtruar në spital ishin “suboptimal”. Kjo do të thotë që mjekët nuk duhet të kenë të rekomanduar ndonjë antibiotikë; ata mund të kishin përdorur një antibiotik më efektiv në dozë të ulët ; ose ata mund të kishin një dozë të ndryshme ose për një kohëzgjatje më të shkurtër.

“Punëtorët e kujdesit shëndetësor duhet të jenë vigjilentë pasi përdorimi i papërshtatshëm i antibiotikëve po nxit rezistencën e rrezikshme ndaj ilaçeve te fëmijët,” shpjegoi Newland, i cili drejton programin e administrimit antimikrobik në Spitalin e Fëmijëve St. Rreth 1 në 3 pacientë në spitalet e fëmijëve të Sh.B.A marrin një ose më shumë antibiotikë, thanë studiuesit në shënimet në sfond.

stoku i ilaceve-konica.al
Ata analizuan të dhëna nga afro 12,000 pacientë në 32 spitalet e fëmijëve amerikanë. Fëmijëve u ishte caktuar një ose më shumë antibiotikë për të trajtuar ose parandaluar infeksionet. Nga ata pacientë, sipas studimit, 25% – ose afro 3,600 – morën të paktën një antibiotik që konsiderohet i papërshtatshëm.

Rastet më të zakonshme të përdorimit të papërshtatshëm të antibiotikëve ishin: dhënia e antibiotikut të gabuar për një infeksion të veçantë (27%); përdorimi i zgjatur i antibiotikëve pas operacionit për të parandaluar infeksionet në terren kirurgjikal (17%); përdorimi i panevojshëm i antibiotikëve (11%); dhe përdorimi i antibiotikëve me spektër të gjerë kur një ilaç që synon një lloj specifik të baktereve mund të ishte përdorur (11%). Pneumonia, ose infeksionet e poshtme të frymëmarrjes, llogaritnin përqindjen më të madhe të recetave suboptimale – 18%. Studiuesit zbuluan gjithashtu se rreth gjysma e përdorimit të papërshtatshëm të antibiotikëve nuk do të zbulohej nga programet aktuale të administrimit të antibiotikëve, të dizajnuar për të parandaluar rezistencën e antibiotikëve.

reaksioni i ilaceve-konica.al


“Me siguri, kjo është një nga gjetjet më të rëndësishme sepse na ndihmon të identifikojmë pikat e verbëra në programet e administrimit antimikrobik,” tha Newland.

“Antibiotikët aktualisht jo të synuar për rishikim ende kanë një nevojë të konsiderueshme për mbikëqyrje. Zgjidhja e qartë është të zgjeroni rishikimet rutinë për të përfshirë të gjithë antibiotikët. Për fat të keq, kjo është me intensitet ndaj burimeve dhe mund të mos jetë e realizueshme në disa spitale,” theksoi ai.

Studimi u botua së fundmi në internet në revistën Klinike Sëmundjet infektive.