MENU
klinika

Virusi që po frikëson botën

Janë gratë shtatzëna të rrezikuara nga COVID-19?

25.02.2020 - 16:27

Nuk ka informacione nga raportet shkencore të publikuara në lidhje me ndjeshmërinë e grave shtatzëna ndaj COVID-19. Gratë shtatzëna përjetojnë ndryshime imunologjike dhe fiziologjike, të cilat mund t’i bëjnë ato më të ndjeshme ndaj infeksioneve virale të frymëmarrjes, përfshirë COVID-19. Gratë shtatzëna gjithashtu mund të jenë të rrezikuar nga sëmundje të rënda  ose vdekshmëri në krahasim me popullatën e përgjithshme siç vërehet në rastet e infeksioneve të tjera koronavirus të lidhur [duke përfshirë koronavirusin e sindromës së rëndë të frymëmarrjes akute (SARS-CoV) dhe sindromën e frymëmarrjes të Lindjes së Mesme koronavirus (MERS- CoV)] dhe infeksione të tjera të frymëmarrjes virale, të tilla si gripi, gjatë shtatëzënësisë.

Udhëzimi i përkohshëm për ushqyerjen me gji për një nënë të konfirmuar ose nën hetim për COVID-19

Përhapja e virusit nga personi në person që shkakton COVID-19 është vërejtur midis kontakteve të ngushta .Gratë shtatzëna duhet të përfshihen në veprime të zakonshme parandaluese për të shmangur infeksionin si larja e duarve shpesh dhe për të shmangur njerëzit që janë të sëmurë.


A janë gratë shtatzëna me COVID-19 në rrezik të shtuar për efekte anësore të shtatzënisë?

Nuk ka informacione mbi rezultatet e pafavorshme të shtatzënisë në gratë shtatzëna me COVID-19. Humbja e shtatëzanisë , duke përfshirë abortin , është vërejtur në rastet e infeksionit me koronaviruse të tjera të lidhura [SARS-CoV dhe MERS-CoV] gjatë shtatëzanisë. Ethet e larta gjatë tremujorit të parë të shtatëzanisë mund të rrisin rrezikun e defekteve të caktuara të lindjes.

A janë mjeket shtatzënë në rrezik të shtuar për rezultate të pafavorshme nëse kujdesen për pacientët me COVID-19?

Mjeket të cilat janë shtatzënë duhet të ndjekin udhëzimet e vlerësimit të rrezikut dhe kontrollit të infeksionit për pacientë të ekspozuar ndaj të prekurve me COVID-19 të dyshuar ose të konfirmuar. Respektimi i praktikave të rekomanduara të parandalimit të infeksionit dhe kontrollit është një pjesë e rëndësishme e mbrojtjes në mjediset e kujdesit shëndetësor. Informacioni mbi COVID-19 në shtatzani është shumë i kufizuar; objektet mund të dëshirojnë të marrin në konsideratë kufizimin e ekspozimit të pacienteve shtatzënë ndaj pacientëve me COVID-19 të konfirmuar ose të dyshuar, veçanërisht gjatë procedurave të rrezikut më të lartë (p.sh., procedurat e gjenerimit të aerosolit) nëse është e mundur bazuar në disponueshmërinë e personelit.

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Paniku tek njerëzit është penalisht i dënueshëm"

“Koronavirus në Shqipëri”, Prokuroria nis hetimet për lajmet e rreme