MENU
klinika

Ja ç'tregojnë hulumtimet

A ju mbron higjena e mirë e gojës kundër aterosklerozës?

19.02.2020 - 10:20

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund të jetë e lidhur me ritme më të larta të goditjes të shkaktuara nga arteriet e ngurtësuara dhe të bllokuara rëndë, tregojnë gjetjet paraprake të hulumtimit.

Dy studime të pabotuara sugjerojnë se trajtimi i sëmundjes së mishrave të dhëmbëve së bashku me faktorët e tjerë të rrezikut nga goditja mund të ndihmojnë në parandalimin e goditjes duke zvogëluar krijimin e pllakës në arteriet dhe ngushtimin e enëve të gjakut në tru. Sidoqoftë, studimet nuk vërtetojnë se sëmundja e mishrave të dhëmbëve është një shkak i goditjes në tru.

“Për shkak se inflamacioni duket se luan një rol të madh në zhvillimin dhe përkeqësimin e aterosklerozës, ose” ngurtësimin “e enëve të gjakut, ne kemi hetuar nëse sëmundja e mishrave të dhëmbëve shoqërohet me bllokime në enët e trurit dhe goditjet e shkaktuara nga arterioskleroza e enëve të trurit”, tha Dr. Souvik Sen, i cili drejtoi të dy studimet. Sen është kryetar i neurologjisë klinike në Universitetin e Karolinës së Mjekësisë në Universitetin e Karolinës së Jugut. Studimi i parë përfshinte 265 pacientë me goditje në tru. Sen dhe ekipi i tij hetuan nëse sëmundja e mishrave të dhëmbëve dhe llojet specifike të goditjes ishin të lidhura. Ata zbuluan:

Pacientët me sëmundje të mishrave kanë pasur dyfish më shumë goditje për shkak të trashjes dhe forcimit të arterieve të trurit sesa pacientët pa sëmundje të mishrave. Pacientët me sëmundje të mishrave të dhëmbëve kishin tre herë më shumë të ngjarë të kishin një goditje që përfshin enët e gjakut në pjesën e pasme të trurit, i cili kontrollon shikimin, koordinimin dhe funksionet e tjera. Sëmundja e mishrave të dhëmbëve ishte më e zakonshme tek pacientët që kishin një goditje në tru, duke përfshirë enët e mëdha të gjakut brenda trurit, por jo në mesin e atyre që kishin një goditje për shkak të bllokimeve diku tjetër.

Studimi i dytë përfshinte më shumë se 1100 pacientë që nuk kishin pësuar goditje në tru. U zbulua që:

Dhjetë përqind kishin bllokim të rëndë në arteriet e trurit.
Pacientët me inflamacion të mishrave kanë qenë dy herë më të predispozuar të kenë ngushtim të moderuar të               rëndë të arterieve të trurit.
Pas rregullimit të moshës, presionit të lartë të gjakut dhe kolesterolit të lartë, pacientët me sëmundje të mishrave        të dhëmbëve kishin 2.4 herë më shumë të ngjarë të kishin arterie të trurit të bllokuar rëndë.

“Është e rëndësishme për klinikët të pranojnë se sëmundja e mishrave të dhëmbëve është një burim i rëndësishëm i inflamacionit për pacientët dhe të punojnë me pacientët për të adresuar sëmundjen e mishrave të dhëmbëve”, tha Sen në një njoftim për mbledhjen e lajmeve.

Njerëzit që kishin sëmundje të mishrave të dhëmbëve mjaft serioze për të rezultuar në humbjen e dhëmbëve, u përjashtuan nga studimi. Studiuesit tani po studiojnë nëse trajtimi i sëmundjes së mishrave të dhëmbëve zvogëlon shoqërimin e tij me goditje në tru. Kërkimet e paraqitura në takime zakonisht konsiderohen paraprake derisa të publikohen në një ditar të rishikuar nga bashkëautorët.

Hulumtimi paraprak do të paraqitet në Konferencën Ndërkombëtare të Shoqatës Amerikane Stroke në Los Angeles, 19-21 Shkurt.