MENU
klinika

Ja ç'thotë studimi

Ndikon shëndeti mendor në rikuperimin e trurit pas goditjes?

18.02.2020 - 12:08

Optimizmi mund të jetë ilaç i fuqishëm kur shërohesh nga një goditje në tru, sugjeron një studim i ri.

Të mbijetuarit nga goditjet që kishin pamje pozitive treguan nivele më të ulëta të inflamacionit, duke ulur ashpërsinë e goditjes dhe më pak dëmtime fizike pas tre muajsh në krahasim me të mbijetuarit më goditje pesimiste, zbuluan studiuesit. “Rezultatet tona sugjerojnë që njerëzit optimistë kanë një rezultat më të mirë të sëmundjes, kështu që rritja e moralit mund të jetë një mënyrë ideale për të përmirësuar shëndetin mendor dhe shërimin pas një goditje në tru,” tha autori i parë i studimit Yun-Ju Lai në një lajm të Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA).

Hulumtimi u financua nga Instituti Kombëtar i ofrregullimeve Neurologjike dhe Goditja nga Sh.B.A-ja dhe AHA.  Lai është një bashkëpuntor postdoktoral në departamentin e neurologjisë në Universitetin e Teksasit Qendra e Shkencave Shëndetësore në Houston. Studimi përfshiu një grup prej 49 të mbijetuar nga goditje në tru. Studiuesit analizuan lidhjet midis optimizmit, inflamacionit, ashpërsisë së goditjes dhe paaftësisë fizike. Ata zbuluan se me rritjen e optimizmit, nivelet e shënuesve inflamatorë si interlukin-6 dhe proteina reaktive C u ulën.

kolana e librave

Një kuptim më i mirë i marrëdhënieve midis këtyre elementeve mund të ndihmojë në zhvillimin e strategjive të reja për shërimin e goditjes, thanë Lai dhe kolegët e saj. Përjetimi i inflamacionit pas një goditje në tru mund të dëmtojë trurin dhe të pengojë shërimin, shpjeguan ata.

Nivelet më të ulëta të inflamacionit të shoqëruara me optimizëm të përkthyera në rezultate më të mira të pacientëve, megjithëse studimi nuk vërtetoi një lidhje shkak-pasojë. Nivelet e optimizmit u përcaktuan nga një test psikologjik standard për matjen e optimizmit. Gjetjet do të paraqiten javën e ardhshme në Konferencën Ndërkombëtare të Shoqatës Amerikane për Goditje, në Los Angeles. Një studim i tillë konsiderohet paraprak, derisa të botohet në një ditar të rishikuar nga bashkëmoshatarët.

“Pacientët dhe familjet e tyre duhet të dinë rëndësinë e një mjedisi pozitiv që mund të përfitojë vet pacienti,” tha Lai. “Shëndeti mendor ndikon në rikuperimin pas një goditje në tru”.