MENU
klinika

Studimi

Alarmante! Ndotja e ajrit rrezikun e arrestit kardiak!

02.02.2020 - 16:10

E tëra që duhet është ekspozimi afatshkurtër ndaj ndotjes së ajrit të grimcave të imëta nga makina dhe zjarre për të rritur rrezikun e arrestit kardiak, paralajmëron një studim i ri.

Gjetjet nënvizojnë nevojën për kufij më të rreptë në të gjithë botën mbi të ashtuquajturën ndotje të ajrit PM2.5 dhe zhvillimin e burimeve më të pastra të energjisë, sipas autorëve.

“Meqenëse nuk ekziston asnjë kufi në cilësinë e ajrit midis vendeve, një qasje globale për të trajtuar këtë çështje të rëndësishme shëndetësore është e nevojshme për planetin tonë,” shkruajtën ata më 27 janar në revistën Lancet Planetary Health.

Analiza e të dhënave nga Japonia raportoi 1% në 4% shanse më të larta të arrestit kardiak jashtë spitalit për çdo rritje prej 10 mikrogramësh për metër kub në PM2.5 (grimcë lëndësh 2.5 mikrometra më pak). Këto grimca janë aq të vogla saqë ato mund të shihen vetëm me mikroskop, dhe pesha e tyre e lehtë i mban të pezulluara në ajër më gjatë.

Njerëzit e moshuar janë në rrezik më të madh.

“Arresti kardiak jashtë spitalit është një emergjencë e madhe mjekësore – me më pak se një në 10 njerëz në mbarë botën që i mbijetojnë këtyre ngjarjeve – dhe ka pasur dëshmi në rritje të një shoqërimi me ndotjen më akute të ajrit, apo lëndëve të imëta të imëta siç janë PM2.5 ”, tha autori i lartë i studimit, Dr. Kazuaki Negishi. Ai është një kardiolog dhe drejtues i mjekësisë në Shkollën Klinike Nepeanike të Universitetit të Sidneit në Australi.

Ekipi i tij analizoi pothuajse një çerek milion raste të arrestimeve kardiake jashtë spitalit. Ndërsa studimi nuk mund të dëshmonte një lidhje shkak-pasojë, ai gjeti një lidhje të qartë midis gjendjes së zemrës dhe niveleve të ndotjes.

Studimi ynë mbështet provat e fundit se nuk ka një nivel të sigurt të ndotjes së ajrit,” tha Negishi në një njoftim universitar.

“Duke pasur parasysh faktin se ekziston një tendencë drejt përkeqësimit të ndotjes së ajrit – nga rritja e numrit të makinave, si dhe katastrofave të tilla si zjarret – ndikimet në ngjarjet kardiovaskulare, përveç sëmundjeve të frymëmarrjes dhe kancerit të mushkërive – duhet të merren parasysh në përgjigjet e kujdesit shëndetësor, “shtoi ai.

Studimi gjeti gjithashtu një lidhje midis arrestit kardiak dhe ekspozimit afatshkurtër ndaj monoksidit të karbonit, oksidantëve fotokimikë dhe dioksidit të squfurit. Studiuesit thanë se ekziston një nevojë “urgjente” për të përmirësuar cilësinë e ajrit në të gjithë botën

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Një shkak që nuk duhet anashkaluar!

Keni një ritëm jo normal të rrahjeve të zemrës?