MENU
klinika

Studimi i ri

Aspirina zvogëlon shanset për lindje të parakohshme

13.02.2020 - 16:10
Një studim i publikuar në The Lancet zbuloi se administrimi i një regjimi të dozës së ulët të aspirinës për gratë shtatzëna në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme (LMIC) mund të zvogëlojë lindjen para-kohe me 11%.
Studimi u drejtua nga Mattheë K. Hoffman nga Christina Care në Newark dhe kolegë të tij në Rrjetin Global për Kërkime të Shëndetit të Grave dhe Fëmijëve.
Lindja e parakohshmë – lindja e fëmijëve para 37 javësh – është shkaku më i zakonshëm i vdekshmërisë foshnjore; shpesh ndodhin në rajone pa përkujdesje të përkohshme para lindjes. Studimi, i cili përfshiu shumë vende, vlerësoi afro 12,000 nëna . Gratë, të moshës 18-40 vjeç, në secilën prej vendeve u caktuan rastësisht aspirinë me dozë të ulët (81 mg) ose tableta qetësuese  gjatë tremujorit të parë të tyre deri në 36 javë gestacion.

“Të dhënat nga studimi përforcojnë hipotezën tonë që prezantimi i një regjimi të dozës së ulët të aspirinës tek nënat e herës së parë nuk është vetëm i sigurt, por efektiv në zvogëlimin e lindjeve paraprake,” tha Matt Hoffman, MD, MPH, FACOG, Drejtor i Qendra për Shëndetin e Grave dhe Fëmijëve në Christina Care. “Puna hap rrugë të reja kërkimore për t’u marrë parasysh në parandalimin e lindjes së parakohshme dhe mund të çojë në ulje të mëdha të vdekshmërisë foshnjore, në nivel global”.

Gratë në popullatën LMIC u zgjodhën sepse kanë më pak gjasa që të parandalojnë në mënyrë aktive lindjen e parakohshme, megjithatë kanë një tendencë më të lartë për të lindur parakohshëm – kjo mund të jetë për shkak të mungesës së historisë obstetrike ose mungesës së kujdesit të rregullt para lindjes.

“Është ende e paqartë se si ky regjim mund të zbatohet për gratë shtatzëna që kanë pasur më parë lindje të suksesshme, por shpresojmë që ky hulumtim të jetë një hap në drejtimin e duhur të uljes së niveleve të lindjes para grave për të gjitha prejardhjet,” tha Elizabeth McClure, studiuesi kryesor i Qendrës së Koordinimit të të Dhënave. “Ne planifikojmë të punojmë me Organizatën Botërore të Shëndetit (OBSH) dhe organizata të tjera ndërkombëtare për hapat e ardhshëm për përfshirjen e rezultateve tona në politikën ndërkombëtare.”

Megjithëse qëllimi kryesor i hulumtimit ishte të tregojë një zvogëlim të lindjeve para-afatit në të gjithë popullsinë e nënave për herë të parë, disa rezultate dytësore u vlerësuan gjithashtu nga studiuesit. Disa nga rezultatet dytësore tregojnë se regjimet e aspirinës me dozë të ulët në këto popullsi gjithashtu mund të çojnë në ulje të vdekshmërisë perinatale, humbje të fetusit, lindje të parakohshme dhe çrregullime të hershme hipertensionale të parakohshme.

Autorët gjithashtu vunë re se kostoja e ulët e terapisë me aspirinë me dozë të ulët tregon se mund të zbatohet lehtësisht dhe në mënyrë të sigurt për përdorim të gjëra.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sindroma antifosfolipid

Abortet shpesh ndodhin nga ky shkak!