MENU
klinika

Nga Bloomberg

BE duhet ta falënderojë kryeministrin britanik!

04.02.2020 - 17:31

Një efekt i largimit të SHBA nga Bashkimi Evropian, i cili u bë zyrtar javën e kaluar, ishte afrimi i 27 anëtarëve të mbetur të bllokut edhe më pranë njëri-tjetrit.

Kryeministri Boris Johnson, i Mbretërisë së Bashkuar ka akuzuar shpejt Brukselin për shumëçka. Përgjigja e tij ndaj kërkesave për të drejtat e punës, mjedisin dhe rregullat e ndihmës shtetërore. Megjithatë, këto kërcënime ka më shumë të ngjarë të kujtojnë evropianët pse ata duhet të vazhdojnë të qëndrojnë së bashku. BE ndihet si e papërgjegjshme nga Brexit, por edhe më e fuqishme si një fuqi tregtare.

Akuzat e Johnson se Britania ka një pagë minimale më të lartë se shumica e shteteve të BE-së nuk do të rregullojnë mungesën e besimit që motivon Brukselin për të ndërmarrë hapa të stilit amerikan për mirëqenien e bllokut. “Integriteti i tregut të vetëm nuk ka qenë dhe nuk do të jetë kurrë, i diskutueshëm,” tha Barnier muajin e kaluar.

Akoma nuk ka një marrëveshje të ndërmjetësuar, për të mbrojtur interesat e një anëtari mbi ato të 27-ve së bashku nuk ka ndodhur ende për disa arsye.

Profesori Thierry Chopin nga Universiteti Catholique i Lille tregon tre arsye që nxisin unitetin: Një bashkim në tregun e vetëm; opinioni publik është më pozitiv për BE dhe më pak pozitiv për politikanët që kërkojnë të largohen nga blloku; dhe mungesa e balancës midis 60 milion konsumatorëve të SHBA-së dhe 450 milionëve të BE-së. Është e vështirë të shihet se si Johnson mund ta kapërcejë këtë të fundit nëse nuk kërkon  një marrëveshje tregtare me SHBA-në. Ruajtja e unitetit është gjithashtu një mënyrë për të ruajtur ndikimin global.

Për të qenë të sinqertë, gjithmonë ekziston rreziku për të mbajtur qëndrim shumë të ashpër lidhur me negociatat, ose për të qenë jokonfident.

Brukseli do të duhet të ketë në vëmendje nevojën e vet për të qëndruar pranë SHBA-së, për partneritetet e mbrojtjes dhe të sigurisë.

Nuk është e qartë që BE është e gatshme për këtë.

Tani për tani, nuk ka asnjë arsye për të kërkuar një ngjitje. Afati 11-mujor për këto bisedime nuk është në favor të Johnson-it, dhe dhe ekonomitë e BE dhe Britanisë nuk kanë të ngjarë të ndërthuren më pak në fund të këtij viti sesa në fillimin e tij.

Me SHBA dhe Kinën, gjithnjë e më këmbëngulëse në skenën botërore, Johnson nuk duhet të dëmtojë unitetin e Brukselit.

Përkthyer dhe përshtatur nga Bloomberg/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Akuzat për kryeministrin e mundshëm

“Johnson s’ka guxim të përballet me njerëzit”