MENU
klinika

Qetëson shkenca

Ç’bën COVID-19 me organet dhe ç’ndodh në shtatëzani?

23.02.2020 - 21:48

Nuk është shumë e panjohur për llojin e ri të koronavirusit të quajtur COVID-19, por një gjë është e sigurt; sëmundja mund të krijojë kaos në të gjithë trupin.

Çfarë ndodh në të vërtetë me trupin tuaj kur infektohet me koronavirus? Sëmundja e re është aq gjenetikisht e ngjashme me SARS saqë ka trashëguar titullin SARS-CoV-2. Prandaj, kombinimi i hulumtimeve të hershme për një epidemi të re me mësimet e kaluara nga SARS dhe MERS mund të sigurojë përgjigjen, shkruan National Geographic.

Mushkëritë

Për shumicën e pacientëve, COVID-19 fillon dhe mbaron në mushkëri sepse koronaviruset janë një sëmundje e frymëmarrjes. Zakonisht përhapen kur personi i infektuar kollitet ose bie shi, duke përhapur pikëza që mund të transmetojnë virusin tek kushdo që është afër. Pas shpërthimit të SARS, Organizata Botërore e Shëndetit raportoi që sëmundja zakonisht sulmon mushkëritë në tre faza. Por jo të gjithë pacientët i kaluan të trija. Po kështu, sipas të dhënave fillestare, COVID-19 shkakton simptoma më të buta në rreth 82 përqind të rasteve, ndërsa pjesa tjetër janë serioze ose kritike. Profesori i asociuar në Universitetin e Maryland School of Medicine, Matthew B. Frieman, i cili studion koronaviruse shumë patogjene, shpjegon se SARS “adhuronte” infektimin dhe vrasjen e qelizave celiake, të cilat heqin mbeturinat si poleni ose virusi, dhe pastaj mbushin rrugët e frymëmarrjes së pacientit me mbeturina dhe lëng. Supozohet se e njëjta gjë po ndodh dhe me koronavirusin e ri. Pastaj vjen faza e dytë dhe “pushton” sistemin imunitar. Për shkak të pranisë së viruseve, trupat tanë luftojnë sëmundjen duke përmbytur mushkëritë tona me qeliza imune për të pastruar dëmtimet dhe për të riparuar indet e mushkërive. Nëse bëhet si duhet, ky proces është i kufizuar vetëm në zonat e infektuara. Por ndonjëherë ato qeliza vrasin ndonjë gjë gjatë rrugës, përfshirë indet e shëndetshme. Gjatë fazës së tretë, dëmtimi i mushkërive ndodh – gjë që mund të rezultojë në dështim të frymëmarrjes. Edhe nëse vdekja nuk ndodh, disa pacientë mbijetojnë me dëmtim të përhershëm të mushkërive. Sipas OBSH-së, SARS ka shpuar vrima në mushkëri, duke u dhënë atyre një “formë zhgualli” – dhe këto janë gjithashtu të pranishme në ata që vuajnë nga koronavirusi i ri. Kur kjo ndodh, pacientët shpesh duhet të lidhen me ventilatorët. Në raste të rënda, mushkëritë mund të mbushen me lëng. Kështu vdesin njerëzit.

Të vjella

Gjatë epidemisë së SARS dhe MERS, gati një e katërta e pacientëve kishin diarre. Por Frieman thotë se është ende e paqartë nëse simptomat gastrointestinale luajnë një rol të madh tani, duke pasur parasysh që diarreja dhe dhimbja e barkut janë të rralla.

Mëlçia

kolana e librave

Shkencëtarët thonë se sapo një virus të hyjë në rrjedhën tuaj të gjakut, ai mund të notojë në çdo pjesë të trupit tuaj, dhe duke qenë se mëlçia është një organ shumë qarkullues, koronavirusi lehtë mund të hyjë në të. Mëlçia juaj gjithashtu përmban enzima që përshpejtojnë reaksionet kimike në trup.

Në një trup normal, shpjegon Anna Suk-Fong Lok, dekan i asociuar për kërkime klinike në Universitetin e Michigan School of Medicine dhe ish-president i Shoqatës Amerikane për Studimin e Sëmundjeve të Mëlçisë, qelizat e mëlçisë vdesin vazhdimisht dhe lëshojnë enzima në rrjedhën tuaj të gjakut. Ky organ i shkathët pastaj rinovon shpejt qelizat e reja. Kur keni nivele anormalisht të larta enzimesh në gjakun tuaj, është një shenjë paralajmëruese. Kjo mund të jetë një dëmtim i butë që mëlçia do ta rregullojë shpejt ose mund të jetë pak më i rëndë – madje edhe dështimi i mëlçisë. Sidoqoftë, ai vëren se dështimi i mëlçisë nuk ka qenë asnjëherë shkaku i vetëm i vdekjes tek pacientët me SARS.

Veshkat

Gjashtë përqind e pacientëve me SARS – dhe sa një e katërta me MERS – vuajnë nga sëmundje akute të veshkave. Studimet kanë treguar që një koronavirus i ri mund të bëjë të njëjtën gjë. Për shkak se veshkat tuaja filtrojnë vazhdimisht gjakun, ndonjëherë qelizat e tubulave në veshka mund të bllokojnë virusin dhe të shkaktojnë dëmtim kalimtar ose të butë. Ky lëndim mund të bëhet fatal nëse virusi depërton në qeliza dhe fillon të shumohet.

Shtatzënia

Javën e kaluar, mjekët në Wuhan raportuan se dy të posalindurit ishin pozitivë me koronavirusin e ri. Ky titull shqetësues është përhapur në media pasi ngriti pyetje nëse një grua shtatzënë në bark mund të infektonte një fëmijë të palindur, e nëse sëmundja mund të transmetohej gjatë lindjes apo përmes qumështit të gjirit. Sidoqoftë, transmetimi nga nëna tek foshnja nuk janë vërejtur me SARS ose MERS. Përveç kësaj, ka mënyra të tjera që një foshnjë e porsalindur mund të marrë një koronavirus, siç është lindja në një spital të mbipopulluar me pacientë të infektuar, thotë Angela Rasmussen, një virologe dhe bashkëpunëtore e kërkimit shkencor në Universitetin Columbia Mailman College Health Health Public. Në fakt, një studim i ri i lëshuar të enjten nga The Lancet ofron prova paraprake që koronavirusi nuk mund të transmetohet nga nëna tek fëmija. Studiuesit vëzhguan nëntë gra në Wuhan që kishin pneumoni të shkaktuar nga virusi COVID-19. Disa kishin ndërlikime në shtatëzani, por të gjitha rastet rezultuan në lindje të drejtpërdrejtë të fëmijëve pa dëshmi të transmetimit të infeksionit. Edhe pse ky studim nuk e përjashton plotësisht mundësinë e transmetimit gjatë shtatëzasisë, ai tregon një nevojë për kujdes në spekulimet në lidhje me këtë sëmundje.