MENU
klinika

Disa këshilla

Çfarë i ndodh trupit tuaj kur nuk hani bukë

26.02.2020 - 13:40

Gjithnjë e më shumë njerëz kanë ndalur të hanë bukë dhe janë duke u përpjekur të ndjekin dietat që nuk përmbajnë karbohidrate. Mijëra blogerë kanë ndarë shumë informacione në lidhje me ato që kanë ndryshuar në jetën e tyre pasi që ata vendosën të braktisin produkte me bazë miell.

Rezultatet janë me të vërtetë mbresëlënëse: lëkura e tyre bëhet më e shëndetshme, ata humbin peshë dhe bëhen më energjikë. Por, a funksionojnë të gjitha këto këshilla?

Ne duam të kuptojmë nëse të gjitha llojet e bukës janë të dëmshme ose mbase vetëm disa të zgjedhura. Ne do të donim të ndajmë disa fakte me ju – dhe ju jeni të lirë të arrini në konkluzionet tuaja.

  1. Një produkt i padobishëm

Kur ato fillojnë të rriten, kokrrat e grurit janë të pasura me vitamina. Por të gjitha substancat e dobishme thjesht zhduken kur përpunohen kokrrat. Edhe miellet e bardha me cilësi të lartë mbajnë vetëm rreth 30% të substancave të dobishme që ato përmbanin përpara se të përpunoheshin, dhe për fat të keq këto substanca bëhen joaktive pas vetëm 2 javësh.

kolana e librave

  1. Mungesa e shijes

Le të pranojmë që buka e bardhë nuk ka shije. Por kjo është arsyeja që shumë njerëz e duan atë. Nuk ju ndalon të shijoni shijen e mishit, supës ose djathit që hani. Por, në krahasim me produktet e miellit të grurit, nuk e bën shijen më të mirë.

  1. Toksiciteti

Bota moderne kërkon sa më shumë grurë. Për të rritur më shumë grurë në periudha më të shkurtër kohore, fermerët e spërkasin atë me pesticide. Dhe për ta mbrojtur atë nga brejtësit dhe kërpudhat, trajtohet me substanca të ndryshme kimike. Për më tepër, për ta bërë miellin të bardhë, prodhuesit e zbardhin atë duke përdorur të njëjtat substanca që përdorim për larje: si dioksid klori. Para se të blini bukë, sigurohuni që është bërë me miell organik, jo miell të rafinuar. Mielli i rafinuar i nënshtrohet procedurave të përshkruara më lart.

  1. Problemet me lëkurën

Ne jemi ato që hamë. Dhe nëse një person ha kryesisht produkte me miell, ato mund të përballen me probleme të lëkurës. Aknet zakonisht shkaktohen nga gluteni që përmbahet në bukë. Trupi nuk mund të sekretojë gluten, kështu që gjithashtu shkakton dëme të zorrëve. Para se të shkoni te një dermatolog, provoni së pari të ndryshoni dietën tuaj.

  1. Problemet me tretjen

Gluteni, siç thamë më lart, mund të shkaktojë probleme të ndryshme të tretjes. Buka e grurit përmban një element të rëndësishëm – fibra – ndërsa produktet e miellit nuk e kanë këtë. 5-6 feta bukë me drithëra në ditë ju ofrojnë fibra të mjaftueshme për të përmbushur normën ditore.